Sernik na zimno z galaretkami

4.36 (180 ocen)

  • 2 godz.

Sernik na zimno z kolorowymi galaretkami przypadnie do gustu szczególnie dzieciakom.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg sera waniliowego (z wiaderka)
    5 łyżek cukru pudru
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    2 1/2 łyżki żelatyny
    1/3 szklanki gorącej wody
    1 galaretka truskawkowa
    1 galaretka agrestowa
    1 galaretka brzoskwiniowa
    1 galaretka turkusowa
    Dodatkowo:
    2 galaretki truskawkowe
    1 opakowanie okrągłych biszkoptów
    owoce (u mnie zielone winogrona)
Wystaw ocenę:

4.36 (180 ocen)

Sernik na zimno z galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki truskawkową, agrestową, brzoskwiniową i turkusową rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Zimne przelać do 4 miseczek i wstawić do lodówki (najlepiej na noc) do całkowitego stężenia.Galaretki wyciągnąć z misek i pokroić w grubą kostkę.
  • 2. Ser ubić z cukrem i ekstraktem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i przestudzić. Letnią, ale wciąć płynną żelatynę wlewać cienką strużką do sera cały czas miksując. Do masy serowej dodać pokrojone w kostkę galaretki i dokładnie wymieszać. Dno tortownicy (lub dowolnej formy) o średnicy 28 cm wyłożyć biszkoptami. Na biszkopty wyłożyć masę serową z galaretkami. Formę kilkukrotnie uderzyć o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
  • 3. Sernik wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Na wierzchu sernika poukładać owoce. Dwie galaretki truskawkowe rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Przestudzić i tężejące wylać na wierzch sernika. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia, najlepiej na całą noc.

Porady

Aby łatwiej wyjąć galaretki z misek można wyłożyć je wcześniej przeźroczystą folią spożywczą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Sery Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować