Sernik na zimno z galaretką z musem owocowym

4.92 (177 ocen)

Sernik na zimno z pyszną galaretką z dodatkiem musu jeżynowo - malinowego.

Składniki:


  • Spód
    225 g ciastka digestive
    100 g masła
    Masa sernikowa
    1 kg twarogu z wiaderka
    8 łyżek cukru pudru
    1 łyżeczka esencji waniliowej
    250 ml zimnej kremówki
    100 ml mleka
    4 łyżki żelatyny
    Galaretka z musem
    1 szt galaretka malinowa
    80 g jeżyn
    120 g malin
    2 łyżki cukru
    maliny i jeżyny do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.92 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik na zimno z galaretką z musem owocowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: herbatniki zmiksować w blenderze dodać roztopione letnie masło. Wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy, dociskając i wyrównując powierzchnię. Ułożyć na herbatnikach 2 okręgi z malin. Odłożyć do lodówki. Masa sernikowa: twaróg wyłożyć do miski dodać cukier puder i esencję waniliową,wymieszać. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodawać po łyżce do masy sernikowej i delikatnie wymieszać. Żelatyną namoczyć i rozpuścić w mleku, letnią wlewać do masy serowej i wymieszać. Masę serową wylać na spód z herbatników i odłożyć do stężenia do lodówki. Do malin i jeżyn dodać cukier i gotować około 4-5 minut. Przelać na sitko i przetrzeć. Jeśli mamy mniej niż pół litra musu uzupełnić wodą. Zagotować, zdjąć z ognia, wsypać galaretkę ,dokładnie wymieszać i pozostawić do stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na sernik. Sernik bardzo dobrze schłodzić.Tortownica o średnicy 23 cm.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować