Takie desery smakują w lato najlepiej, serwowane schłodzone z orzeźwiającymi porzeczkami, kremowym, puszystym wnętrzem na słodkim spodem z kruchych ciasteczek.
Składniki:
SPÓD SERNIKA
120 g ciastek typu Digestive
60 g masła
1 łyżka cukru trzcinowego
SEROWA WARSTWA
300 g serka śmietankowego np. Philadelphia
4 łyżki cukru
170 ml śmietany kremówki 30%
WARSTWA OWOCOWA
1,5 szklanki czarnych porzeczek
4 łyżki gęstego soku z czarnych porzeczek
200 ml wody
1 łyżeczka żelatyny
Sernik na zimno z czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka wkładamy do woreczka i za pomocą wałka dobrze je rozkruszamy. Wsypujemy do miski dodajemy rozpuszczone masło i cukier, mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do okrągłej formy o średnicy 20cm. Łopatką dobrze dociskamy do dna. Wkładamy na 30 minut do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy przygotować galaretkę - do gorącej wody dodajemy sok z czarnej porzeczki, wsypujemy żelatynę. Zdejmujemy z gazu i dobrze mieszamy. Zostawiamy do ostygnięcia.
2.Następnie ubijamy mikserem śmietanę z cukrem „na sztywno”, dodajemy serek śmietankowy i delikatnie mieszamy aż produkty dobrze się połączą. Tą mieszanką smarujemy wcześniej przygotowany spód z ciastek. Na wierzch układamy porzeczki oczyszczone z ogonków.
Kiedy galaretka będzie miała lekko tężejącą konsystencję delikatnie polewamy nią wierzch sernika. Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Gotowe.
Komentarze