Sernik na zimno z czarną porzeczką

0 (0 ocen)

Takie desery smakują w lato najlepiej, serwowane schłodzone z orzeźwiającymi porzeczkami, kremowym, puszystym wnętrzem na słodkim spodem z kruchych ciasteczek.

Składniki:

  • SPÓD SERNIKA
    120 g ciastek typu Digestive
    60 g masła
    1 łyżka cukru trzcinowego

    SEROWA WARSTWA
    300 g serka śmietankowego np. Philadelphia
    4 łyżki cukru
    170 ml śmietany kremówki 30%

    WARSTWA OWOCOWA
    1,5 szklanki czarnych porzeczek
    4 łyżki gęstego soku z czarnych porzeczek
    200 ml wody
    1 łyżeczka żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Desery

Sernik na zimno z czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik  na zimno z czarną porzeczką 1. Ciastka wkładamy do woreczka i za pomocą wałka dobrze je rozkruszamy. Wsypujemy do miski dodajemy rozpuszczone masło i cukier, mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do okrągłej formy o średnicy 20cm. Łopatką dobrze dociskamy do dna. Wkładamy na 30 minut do lodówki.
    W tym czasie przygotowujemy przygotować galaretkę - do gorącej wody dodajemy sok z czarnej porzeczki, wsypujemy żelatynę. Zdejmujemy z gazu i dobrze mieszamy. Zostawiamy do ostygnięcia.
  • Sernik  na zimno z czarną porzeczką 2. Następnie ubijamy mikserem śmietanę z cukrem „na sztywno”, dodajemy serek śmietankowy i delikatnie mieszamy aż produkty dobrze się połączą. Tą mieszanką smarujemy wcześniej przygotowany spód z ciastek. Na wierzch układamy porzeczki oczyszczone z ogonków.
    Kiedy galaretka będzie miała lekko tężejącą konsystencję delikatnie polewamy nią wierzch sernika. Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka Owoce Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować