Sernik na zimno z bursztynową galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dno tortownicy o średnicy 24 cm papierem do pieczenia. Ciasteczka rozdrobnić, masło rozpuścić i wymieszać z okruchami. Masę przesypać do tortownicy, równomiernie rozprowadzić na dnie i docisnąć tworząc równą warstwę. Tortownicę odstawić do lodówki. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody i odstawić żeby troszkę przestygła. W tym czasie na gładką masę zmiksować twaróg, jogurt, cukier puder i sok cytrynowy. Cienkim strumieniem, bez przerwy miksując, wlać przestudzoną żelatynę. Miksować razem jeszcze chwilkę. Masę serową przelać do tortownicy i odstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody, a kiedy przestygnie i zacznie tężeć, delikatnie wylać ją na stężałą masę serową. Tortownicę ponownie odstawić do lodówki.
Komentarze