SERNIK NA ZIMNO ''TOFFI'' Z PIANKĄ

4.5 (161 ocen)

  • 2 godz.

Uwielbiam serniki, jak i moja rodzina. Ten jest na cieście czekoladowym.Masa serowa z gotowanym budyniem i masą krówkową. Na górze pianka galaretkowa. Całość bardzo pyszna.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto czekoladowe:
    -2 czekolady o smaku Toffi
    -1/2 masła tj. 100 g.
    -5 jajek
    -1 cukier waniliowy
    -150 g. cukru tj.ok. 3/4 szklanki
    -150 g. mąki tj. czubata szklanka
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    masa serowa Toffi:
    -1 budyń Toffi (ten był z cukrem)
    -1/2 l. mleka
    -1 kg. sera z wiaderka
    -2 serki mascarpone
    -1 puszka masy krówkowej czekoladowej-400 g.
    -1 op. żelatyny-50 g.
    -3/4 szklanki wody

    35-40 szt. biszkopcików

    pianka:
    -3 galaretki agrestowe-można inne
    -1 l. wody
    -0,5 l. śmietanki 30 %.
    -3 łyżki cukru pudru
    -1 śmietan-fix

    dekoracja:
    -ok. 1 szklanki rodzynek w czekoladzie
    -garść mielonych migdałów
    -garść kokos
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Sernik na zimno ''toffi'' z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowywanie ciasta 1. Czekolady wraz z masłem rozpuścić nad parą. Ostudzić do letniego. Dodać tutaj żółtka i wymieszać.
  • ciasto przed pieczeniem 2. Białka wlać do większej miski.Ubić ze szczyptą soli, potem porcjami cukrów. Zmniejszyć mikser na niskie obroty i dodawać po trochu czekolady z żółtkami.Na koniec przesiewać mąkę z proszkiem i ją delikatnie wkręcić. Starać się nie za długo. Wylać do blaszki 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • ciasto upieczone 3. Piec w 175*ok.25 min.Ciasto po upieczeniu, odwrócić, zdjąć papier i ostudzić.Ciasto przełożyć z powrotem do tej samej blaszki. Dobrze jak jest wyłożona papierem.
  • masa serowa 4. Budynie ugotować na mleku, ostudzić do letniego. Od czasu do czasu mieszając, albo przykrywając folią.
    Żelatynę rozpuścić z gorącą wodą,ostudzić do letniego.
    Oba sery zmiksować, dodając po trochu budyniu, Potem zmiksować z masą krówkową.(puszka powinna mieć temp. pokojową) Na koniec dolewać po trochu żelatyny i zmiksować krótko. Zaraz wylać na ciasto w blaszce.
  • warstwa biszkopcików 5. Ułożyć biszkopciki i schłodzić.
  • dekoracja 6. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do tężenia. Śmietankę ubić z pudrem i śmietan-fixem. Dolewać po trochu tężejącą galaretkę i zmiksować. Wylać na biszkopciki.Udekorować w/g własnej fantazji. Ja ułożyłam ukośnie, czekoladowe rodzynki i obok posypałam mielonymi migdałami i kokosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować