To mój numer 1 w sernikach na zimno i nie ma sobie równych! Ten sernik jest tak smaczny,że ciężko mi opisać :) Miód na moje podniebienie :)
60 min
Dla 10 osób
Składniki:
Masa galaretkowa:
0.5 kg różnych owoców świeżych lub mrożonych (np. malina, jagoda, truskawka, poziomka)
2 wiśniowe galaretki rozrabiamy w 0,5 l.gorącej wody.
Masa Czekoladowa:
około 250-300gram sucharów
400 gram kremu czekoladowego Nutella
Masa serowa:
1 kg sera twarogowego do serników
8 łyżek cukru pudru
0,5 l.kremówki 30% lub 36%
4 łyżki żelatyny
płatki czekoladowe lub 1 gorzka czekolada (odsyp łyżeczkę płatków do dekoracji)
Paczka biszkoptów
i np.woda smakowa do nasączenia biszkoptów.
Sernik na zimno stracciatella z nutellą i sucharkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty moczymy w wodzie smakowej i układamy na dnie tortownicy.
2.2 Galaretki rozpuść w 0,5 l. gorącej wody.
3.Przygotowaną galaretką zalej mrożone lub świeże owoce.
4.Następnie zmiksuj blenderem galaretkę z owocami, aby powstała taka pianka. Odstaw do ostudzenia i lekkiego stężenia.
5.2 opakowania sucharków drobno rozgniatamy w dłoniach (wyglądem ma przypominać bułkę tartą) można użyć blendera. Ja osobiście lubię troszkę grubsze kawałki niż bułka tarta więc kruszę je w dłoniach.
6.Pokruszone suchary.
7.Odmierz sobie 400gram czekolady, jeśli chcesz możesz dodać więcej. Ja dodaję 400g ponieważ wolę robić tak jak jest w przepisie. Następnie czekoladę podgrzej,aby była bardziej płynna.
Do sucharów potrzebujemy typowo oryginalny krem czekoladowy nutella. Inna czekolada nie oddaje tego smaku.
8.Dodaj czekoladę do sucharów i dokładnie wymieszaj.
9.Masa musi się dokładnie połączyć i ściągnąć.
10.Mase Nutellową wykładamy na biszkopty lekko doduszając.
11.Dokładnie wygładź warstwę, aby nie było górek.
12.Ser mieszamy z 4 łyżkami cukru pudru.
13.Do kubka wsyp 3 łyżki żelatyny i zalej 4 łyżkami zimnej wody. odstaw do napęcznienia. Gdy ubijesz śmietanę to podgrzej chwilkę w mikrofali lub na gazie, aby się rozpuściła.
14.Kremówkę ubij i dodaj 3 czubate łyżki cukru pudru.
15.Do napęczniałej i podgrzanej żelatynę dodaj dużą łyżkę ubitej śmietany, wymieszaj i szybko dodaj do pozostałej śmietany.
16.Energicznie miksuj,aby nie powstały grudki.
17.Do sera dodaj ubita śmietanę.
18.Do masy serowej dodaj płatki czekoladowe lub zetrzyj na grubych oczkach czekoladę deserową i wymieszaj.
19.Mase serową wyłóż na spód z nutelli i sucharów.
20.Następnie wylej przygotowana wcześniej zmiksowaną galaretkę z owocami.
Komentarze