Sernik na zimno stracciatella z nutellą i sucharkami

4.99 (165 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

To mój numer 1 w sernikach na zimno i nie ma sobie równych! Ten sernik jest tak smaczny,że ciężko mi opisać :) Miód na moje podniebienie :)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Masa galaretkowa:
    0.5 kg różnych owoców świeżych lub mrożonych (np. malina, jagoda, truskawka, poziomka)
    2 wiśniowe galaretki rozrabiamy w 0,5 l.gorącej wody.

    Masa Czekoladowa:
    około 250-300gram sucharów
    400 gram kremu czekoladowego Nutella

    Masa serowa:
    1 kg sera twarogowego do serników
    8 łyżek cukru pudru
    0,5 l.kremówki 30% lub 36%
    4 łyżki żelatyny
    płatki czekoladowe lub 1 gorzka czekolada (odsyp łyżeczkę płatków do dekoracji)

    Paczka biszkoptów
    i np.woda smakowa do nasączenia biszkoptów.

    tortownica o wymiarach 27cm
Wystaw ocenę:

4.99 (165 ocen)

Sernik na zimno stracciatella z nutellą i sucharkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bISZKOPTY 1. Biszkopty moczymy w wodzie smakowej i układamy na dnie tortownicy.
  • galaretka 2. 2 Galaretki rozpuść w 0,5 l. gorącej wody.
  • Galaretka z owocami 3. Przygotowaną galaretką zalej mrożone lub świeże owoce.
  • Galaretka z owocami 4. Następnie zmiksuj blenderem galaretkę z owocami, aby powstała taka pianka. Odstaw do ostudzenia i lekkiego stężenia.
  • sucharki 5. 2 opakowania sucharków drobno rozgniatamy w dłoniach (wyglądem ma przypominać bułkę tartą) można użyć blendera. Ja osobiście lubię troszkę grubsze kawałki niż bułka tarta więc kruszę je w dłoniach.
  • zmielone suchary 6. Pokruszone suchary.
  • Czekolada Nutella 7. Odmierz sobie 400gram czekolady, jeśli chcesz możesz dodać więcej. Ja dodaję 400g ponieważ wolę robić tak jak jest w przepisie. Następnie czekoladę podgrzej,aby była bardziej płynna.
    Do sucharów potrzebujemy typowo oryginalny krem czekoladowy nutella. Inna czekolada nie oddaje tego smaku.
  • nutella z sucharami 8. Dodaj czekoladę do sucharów i dokładnie wymieszaj.
  • suchary z czekoladą 9. Masa musi się dokładnie połączyć i ściągnąć.
  • spód 10. Mase Nutellową wykładamy na biszkopty lekko doduszając.
  • masa nuttellowa 11. Dokładnie wygładź warstwę, aby nie było górek.
  • ser 12. Ser mieszamy z 4 łyżkami cukru pudru.
  • żelatyna 13. Do kubka wsyp 3 łyżki żelatyny i zalej 4 łyżkami zimnej wody. odstaw do napęcznienia. Gdy ubijesz śmietanę to podgrzej chwilkę w mikrofali lub na gazie, aby się rozpuściła.
  • kremówka z cukrem pudrem 14. Kremówkę ubij i dodaj 3 czubate łyżki cukru pudru.
  • żelatyna 15. Do napęczniałej i podgrzanej żelatynę dodaj dużą łyżkę ubitej śmietany, wymieszaj i szybko dodaj do pozostałej śmietany.
  • żelatyna ze śmietaną 16. Energicznie miksuj,aby nie powstały grudki.
  • ser i śmietana 17. Do sera dodaj ubita śmietanę.
  • masa serowa z czekoladą 18. Do masy serowej dodaj płatki czekoladowe lub zetrzyj na grubych oczkach czekoladę deserową i wymieszaj.
  • masa serowa 19. Mase serową wyłóż na spód z nutelli i sucharów.
  • masa galaretkowa 20. Następnie wylej przygotowana wcześniej zmiksowaną galaretkę z owocami.
  • gotowe 21. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Nutella Ser biały Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować