Sernik na zimno na biszkopcie

4.5 (146 ocen)

po prostu pychotka

Składniki:

  • biszkopt:
    - 2 duże jajka
    - 0,5 szklanki cukru
    - 2 czubate łyżki mąki
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 3 łyżki wody
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 2 łyżeczki cukru waniliowego

    masa serowa:
    - 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego we wiaderku
    - 3 galaretki niebieskie Wodzisław

    galaretka:
    - 3- 4 połówki brzoskwiń z puszki
    - 1 galaretka gruszkowa
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Sernik na zimno na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody. Z białek ubić sztywną pianę, wyłożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy, wymieszać. Ciasto wylać do okrągłej formy (24 cm) wysmarowanej tłuszczem, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temp. 180 stopni. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło. Wystudzić.

    Masa serowa:
    Trzy galaretki rozpuszczamy w półtorej szklanki gorącej wody, zostawiamy aby wystygła, gry zacznie lekko tężeć mieszamy stopniowo z twarogiem. Wylewamy na wystudzony biszkopt. Wkładamy do lodówki aby stężało.

    Galaretka:
    Gruszkową galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i studzimy. Brzoskwinie kroimy w plasterki i układamy na stężonej masie serowej i zalewamy tężejącą gruszkową galaretkę. Ponownie wkładamy do lodówki aby stężało.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Ser biały Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować