sernik na zimno mocno cytrynowy

5 (172 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób

W ramach odsapnięcia od ciast typowo świątecznych zrobiłam sernik, który jest bardzo cytrynowy, towarzyszą mu kokosowo - kakaowy biszkopt i cytrynowa galaretka, robi się go łatwo, przyjemnie i dość szybko, bardzo polecam :)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • biszkopt:
    2 jaja
    12 gramów kakao
    65 gramów mąki pszennej tortowej
    60 gramów cukru
    3 płaskie łyżki wiórków kokosowych
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    masa serowa:
    250 gramów zmielonego sera (może być wiaderkowy, dałam Ulubiony z Wielunia)
    250 gramów śmietanki kremowej 30%
    1,5 galaretki cytrynowej + 350 ml wrzątku
    3 płaskie łyżki soku z cytryny
    cukier (jeśli masa wydaje Wam się za kwaśna, ja jednak już nie dawałam)
    poncz:
    1/3 szklanki wody + 2 łyżki soku z cytryny
    na górę:
    2 galaretki cytrynowe + 0,6 litra wrzątku
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Desery

Sernik na zimno mocno cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiewać do masy, cały czas ucierając, następnie dodać kakao i zmiksować wszystko na gładką masę. Wsypać wiórki i delikatnie wymieszać łyżką. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować tłuszczem, posypać mąką krupczatką, wylać na nią ciasto, piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170 stopni, do suchego patyczka. Następnie biszkopt ostudzić. Potem nasączyć ponczem.

    Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, twaróg zmiksować dokładnie z sokiem z cytryny. Galaretki rozpuścić w 350 ml wrzątku, schłodzić (masa ma być wciąż płynna).
    Do sera wymieszanego z sokiem z cytryny dodać śmietankę, płynną galaretkę, wszystko zmiksować na najwyższych obrotach, spróbujcie czy nie będziecie potrzebowali dodać cukru, jeśli tak, dosypcie ilość jaka Wam odpowiada. Poczekajcie z 5 minut i masę wylejcie na naponczowany biszkopt. Biszkopt w masą serową wstawiamy do lodówki do stężenia.

    2 galaretki rozpuszczamy w 0,6 litra wrzątku, kiedy galaretki zaczną nam tężeć, wylewamy je na masę serową i wstawiamy całość do lodówki do stężenia.
    Ciasto możemy ozdobić kleksem śmietany z góry i na posypać wiórkami kokosowymi.

Porady

Wiórki, które dodajemy do ciasta możemy wcześniej uprażyć na złoto na suchej patelni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować