Tym razem sernik w wersji ze szpinakiem.Ładnie wygląda,dobrze smakuje.A dzięki niemu moj syn zachęca mnie do pieczenia takich zielonych ciast,dzieki ktorym moge mu przemycic szpinak.
Składniki:
Sernik:
1/2 kg sera z wiaderka,
1 szklanka cukru pudru,
4 jajka,
3/4 szklanki mleka,
1.5 budyniu waniliowego,
10 dkg masła,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
skorka otarta z 2 pomaranczy,ew.olejek pomaranczowy.
Szpinakowe ciasto:
450 g szpinaku zamrozonego,rozdrobnionego,
3 jaja,
1 i 1/3 szklanki oleju,
1 i 1/3 szklanki cukru,
2 szklanki mąki,
3 łyzeczki proszku do pieczenia.
Sernik na zielonej polanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sernik:
Maslo rozpuszczamy i studzimy.
Jaja miksujemy z cukrem.Stopniowo dodajemy ser,masło,mleko,budyn, mąkę.Na koniec dodajemy skorkę z pomaranczy.Wylewamy na forme ok 21x32 i pieczemy ok 1 godzine w 180 stopniach.Studzimy.
2.Ciasto szpinakowe:
Szpinak rozmrazamy i odciskamy nadmiar wody.
Jaja miksujemy z cukrem,dolewamy olej, mąke z proszkiem.Na koniec dodajemy szpinak.Pieczemy ok 1 godz w 180 st.Studzimy i przekrajamy wzdłuż na 2 blaty.
3.Masa;
W 1/2 szklanki mleka rozpuszczamy budyn, mąkę i żóltka.Pozostale mleko zagotowujemy z cukrami.Na gotujace mleko wlewamy mieszaninę i zagotowujemy.Studzimy.
Maslo ucieramy dodając po łyzce budyniu.
4.Przelozenie ciasta:
blat szpinakowy-1/2 masy budyniowej-sernik-1/2 masy budyniowej-blat szpiankowy-jagody.
Ciasto chłodzimy.
Komentarze