Sernik na płatkach kukurydzianych

4.5 (155 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Szybki i zdrowy sernik na zimno.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2,5 szklanki płatków kukurydzianych
    100 g gorzkiej czekolady
    1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego
    4 łyżki cukru trzcinowego
    20 g cukru wanilinowego
    100 g białej czekolady
    150 ml śmietany 30%
    3 łyżki żelatyny
    1 galaretka o smaku owoców leśnych
    maliny, jagody
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Sernik na płatkach kukurydzianych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy płatki kukurydziane, mieszamy, tak, aby wszystkie płatki były oblepione czekoladą
    2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy 'czekoladowe' płatki.
    3. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
    do małego garnuszka wlewamy śmietanę, podgrzewamy, a następnie dodajemy żelatynę, aż całkowicie się rozpuści
    w dużej misce miksujemy twaróg z cukrem trzcinowym, następnie dodajemy cukier wanilinowy, powoli wlewamy białą czekoladę i dokładnie mieszamy
    na sam koniec dodajemy kremówkę z żelatyną - całość dokładnie mieszamy
    4. Masę twarogową przelewamy na nasz spód.
    5. Na masę serową wykładamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką.

Porady

Ciasto warto wstawić na noc do lodówki by masy dobrze stężały. Świetnie smakuje podany z listkiem mięty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować