Sernik na miodowym cieście z pianką z nutelli

4.5 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Delikatny w smaku sernik na kruchym spodzie z dodatkiem miodu, warstwa serowa o smaku mleka w proszku i puszysta pianka ze śmietanki i nutelli tworzy pyszną całość i wyjątkowy sernik na różne okazje w tym świąteczne.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto miodowe:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1 czubata łyżka miodu naturalnego
    15 dag masła
    3 łyżki cukru
    1 żółtko

    Masa serowa:
    60 dag twarogu mielonego
    1/2 szklanki cukru
    16 g cukru z prawdziwą wanilią
    1 szklanka mleka w proszku
    1 szklanka mleka 3,2%
    4 jajka
    1 budyń śmietankowy z cukrem

    Pianka z nutelli:
    1 szklanka śmietanki kremowej 30%
    2 łyżki nutelli orzechowej
    1 łyżka cukru pudru
    1 śmietan fiks
    kakao do posypania
    dowolne dekoracje
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Desery Pianka

Sernik na miodowym cieście z pianką z nutelli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki ciasta umieścić na stolnicy lub w misce, szybko zagnieść, nie ogrzewając za długo rękoma,wylepić dno natłuszczonej okrągłej foremki.
    Moja o średnicy 22 cm. Wsadzić do nagrzanego do 180*c piekarnika i podpiec 15 minut.
  • 2. Masa serowa:
    Mielony twaróg umieszczamy w misie miksera, wbijamy jajka, wsypujemy cukry, wlewamy mleko i wsypujemy mleko w proszku oraz budyń śmietankowy. Całość miksujemy około 3-4 minuty.
    Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczone miodowe ciasto kruche w formie. Sernik wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 10 minut, po czym temp zmniejszamy do 160*c i pieczemy jeszcze 30 minut. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach, aż do całkowitego wystygnięcia.
  • 3. Pianka z nutelli:
    Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fiks, dodajemy krem orzechowy i delikatnie całość miksujemy.
    Masę rozprowadzamy na całkiem zimnym serniku, oprószamy kakao.Dekorujemy wg uznania.
    Chłodzimy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Ser biały Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować