Sernik na oleju

4.5 (199 ocen)

  • 30 min

Bardzo dobry puszysty , lekki sernik

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mąki
    10 dag palmy
    1 jajko
    8 dużych łyżek cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczeni

    Masa serowa:
    1 kg twarogu najlepiej wiaderko PRESIDENT
    10 jajek
    1,5 szklanki cukru
    1,5 szklanki mleka
    3/4 szklanki oleju
    3 łyżki stołowe mączki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik na oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Ciasto:
    Wszystkie składniki zagnieść ręką, w razie potrzeby dodać mąki wyłożyć na blachę sernikową lub dużą okrągłą wcześniej wysmarowaną tłuszczem i posypaną kaszką manna. wyłożone ciasto nakłuć widelcem lepiej się upiecze.
  • 2. Masa serowa:
    Ubić 10 białek w misce, odstawić, następnie ubić 10 żółtek z 1,5 szklanką cukru tak aby na wierzchu pojawiły się bąble powietrza. Wyłączyć mikser trzepaczką delikatnie połączyć twaróg z żółtkami wymieszać trzepaczką nie mikserem, do tego wlać olej i mąkę ziemniaczaną, szklankę mleka i sztywną ubitą piane i delikatnie wymieszać. Na sam koniec wlać resztę mleka.
    Masę twarogową wylać na nakłuty widelcem spód ciasta .
    Piekarnik nagrzać na 50 stopni na 10 minut, przed wstawieniem sernika , następnie gdy się nagrzał wstawiamy ciasto na 60 minut na 180 stopni na termoobieg .

Porady

Po upieczeniu sernika po 60 minutach wyłącz piekarnik i zostaw ciasto jeszcze 10 minut. Nie otwieraj wcześniej bo będzie zakalec.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować