Sernik na herbatnikach

4.5 (194 ocen)

Przepis na sernik zaczerpnęłam od użytkowniczki z innej strony od siebie wprowadziłam małe zmiany które bardzo tutaj pasowały.

Składniki:

  • 1 kg białego sera
    8 jajek
    2 opakowania budyniu u mnie waniliowy
    3/4 szklanki cukru
    Dodatkowo:
    330 ml śmietany 30%
    1 galaretka cytrynowa
    herbatniki
    malinki
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sernik na herbatnikach 1. Ser skręcić przez maszynkę ( najlepiej dwa razy)
    Żółtka jajek utrzeć z cukrem do białości, następnie ucierając dodawać ser i proszek budyniowy na koniec ser delikatnie wymieszać z ubita pianą z białek.
    Na dnie formy (36 cm na 26 cm)ułożyć herbatniki i wylać na nie masę serową.
  • 2. Piekarnik nagrzać do temp. 180st i piec ciasto około 50 min po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto na 15 min po ich upływie uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić ciasto do wystudzenia.
  • 3. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i po przestudzeniu wymieszać z ubitą na sztywno śmietaną.
    Masę śmietankową wylać na wystudzony sernik i od razu poukładać na nim maliny, odstawić do zastygnięcia śmietany.

Porady

Ja dodałam na koniec maliny, ale sernik doskonale smakuje bez dodatku owoców

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować