Sernik na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser skręcić przez maszynkę ( najlepiej dwa razy)
Żółtka jajek utrzeć z cukrem do białości, następnie ucierając dodawać ser i proszek budyniowy na koniec ser delikatnie wymieszać z ubita pianą z białek.
Na dnie formy (36 cm na 26 cm)ułożyć herbatniki i wylać na nie masę serową.
2.Piekarnik nagrzać do temp. 180st i piec ciasto około 50 min po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto na 15 min po ich upływie uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić ciasto do wystudzenia.
3.Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i po przestudzeniu wymieszać z ubitą na sztywno śmietaną.
Masę śmietankową wylać na wystudzony sernik i od razu poukładać na nim maliny, odstawić do zastygnięcia śmietany.
Porady
Ja dodałam na koniec maliny, ale sernik doskonale smakuje bez dodatku owoców
Komentarze