Masa serowa:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
10 dag masła
1 szklanka cukru
6 jajek
250 ml śmietany kremówki
2 budynie śmietankowy/waniliowy (6 łyżki mąki ziemniczanej)
sok z cytryny
Sernik na kruchym cieście kakaowym z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Mąkę przesiać z proszkiem i kakao na stolnicę. Dodać masło ( możemy zetrzeć na tarku) i cukier. Wszystkie składniki wysiekać nożem. Dodać jajka i śmietanę, zagnieść szybko ciasto.Podzielić na 2 czesci 2/3 i 1/3. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1- 2 godziny.
2.Masa serowa:
Białka oddzeilić od żółtek. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na puch. Dodawać po łyżce sera i nadal ucierać. Dodac=ć mąkę, budyń i sok z cytryny. Śmietankę ubić dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą serową delikatnie mieszając.
3.2/3 ciasta kruchego wyłożyć na dno blaszki wyłożonej papierem i natłuszczonej (można też zetrzeć na tarku). Podpiec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok 15 minut. Na starte ciasto wyłożyć cześć masy serowej. Na masę serową poukladać pokrojne w kostkę brzoskwinie. Przykryć pozostałą częścią masy serowej.
4.Na ser zetrzeć pozostałą 1/3 ciasta kruchego. Sernik pieczemy ok. 1 godziny w temp. 170 stopni. Po upieczeniu pozostawić do schłodzenia w lekko otwartym piekarniku.
Komentarze