Sernik na karmelowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokruszone herbatniki wymieszać z płatkami owsianymi i rozpuszczoną margaryną. Małą okrągłą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić dno masą herbatnikową. Podpiec ok 10 min w piekarniku nagrzanym do 180st. Wyjąć i ostudzić.
2.Masę kajmakową rozmiekczyć w mikrofali lub w kąpieli wodnej aby była bardziej płynna. Rozsmarować ją na podpieczonym spodzie.
3.Ser, śmietankę, cukier, budyń i cukier waniliowy wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Dodawać po jednym jajku. Masę wylać na warstwę kajmakową i wstawić do piekarnika. Piec ok 50 min w 160st. Do piekarnika można wstawić naczynie z wodą aby sernik był delikatniejszy i nie popękał. Sernik wystudzić w lekko otwartym piekarniku.
4.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i posmarować nia sernik. Można wstawić do lodówki.
Komentarze