Masa serowa:
1kg sera do serników w wiaderku
1 opakowanie cukru waniliowego
100g rodzynek
5 jajek
100 g cukru
200 ml śmietany kremowej
budyń śmietankowy
Sernik na kakaowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta
Mąkę i margarynę posiekać, dodać śmietanę, cukier, żółtka oraz kakao i zagnieść ciasto. Podzielić na połowę i schłodzić w lodówce około godziny. Jedną porcję zetrzeć na tarce na spód blachy następnie wyłożyć masę serową, a następnie zetrzeć druga porcję ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do ok 200 stopni przez godzinę.
Wykonanie masy serowej:
Rodzynki sparzyć. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ser, żółtka, budyń, śmietanę, cukier dokładnie wymieszać łyżka drewnianą. Po dokładnym wymieszaniu dodać piane i ponownie wymieszać. Gdy piana z białek będzie dokładnie wymieszana z serem dodać rodzynki.
Komentarze