Sernik na cynamonowych rolkach

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Wszyscy chyba znają cynamonowe bułeczki zwane też cinnamon rolls. Zrobiłam pyszny sernik, który pieczony jest właśnie na nich. Smakuje jak najlepsza drożdżówka :) Na wierzchu polany jest sosem cynamonowym który zagłębił się podczas pieczenia w słodkie dołki.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ciasto do cynamonowych rolek:
    1 łyżka suchych drożdży
    1 łyżka cukru
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    1 jajko
    1 łyżka oleju
    1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
    szczypta soli

    nadzienie do cynamonowych bułek:
    20 g masła
    4 płaskie łyżki brązowego cukru
    1 łyżeczka cynamonu

    masa serowa:
    500 g mielonego sera białego
    1 budyń śmietankowy z cukrem
    2 jajka

    cynamonowa polewa:
    40 g miękkiego masła
    1 płaska łyżeczka cynamonu
    3-4 łyżki brązowego cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik na cynamonowych rolkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto do cynamonowych rolek:
    Do miski wsypać suche drożdże i cukier, zalać ciepłym mlekiem, wymieszać. Dodać jajko, olej, sól i mąkę, krótko wyrobić na jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut. Wyłożyć na lekko podsypaną mąką deskę, rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 20 x 30 cm.
  • 2. nadzienie do cynamonowych rolek
    Masło rozpuścić, rozsmarować na rozwałkowanym cieście drożdżowym. Cukier wymieszać z cynamonem, równomiernie rozsypać po całej powierzchni. Zwinąć wzdłuż krótszego boku w rolkę, pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Ułożyć jedne przy drugim na dnie tortownicy o średnicy 22 cm, lekko ugnieść, zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 40 minut.
  • 3. masa serowa
    Do miski wyłożyć ser, dodać budyń w proszku i całe jajka, krótko zmiksować. Wylać na drożdżowy spód, wyrównać.
  • 4. cynamonowa polewa
    Do miękkiego masła dodać cukier i cynamon, wymieszać łyżeczką. Kłaść na wierzch sernika na całej jego powierzchni po ok. pół łyżeczki, delikatnie je wcisnąć ale tak by lekko wystawały ponad powierzchnię sera.
    Piekarnik nagrzać do 180C, wstawić sernik, piec ok. 60 minut. Ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Drożdże Ser biały

Notka redakcyjna

KHWS_2-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować