Sernik na cynamonowym spodzie z pianką ze śliwek

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Aksamitna i delikatna warstwa serowa, kruchy cynamonowy spód, i aromatyczna pianka ze śliwek, to zdumiewająca symfonia smaków, powstała z udziałem niewielu składników, a jakże pyszna, na świątecznym stole będzie hitem wśród gości.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto na tortownicę o wym 22 cm
    1 szklanka mąki
    15 dag masła
    3 łyżki cukru z cynamonem
    1 żółtko
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1/2 kg mielonego twarogu
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    16 g cukru waniliowego
    1/2 szklanki mleka
    1 łyżka masła
    1 budyń śmietankowy

    Śliwkowa pianka:
    20 dag śliwek węgierek
    3 łyżki cukru z cynamonem
    330 ml śmietany kremówki
    1/2 szklanki cukru pudru
    4 łyżeczki żelatyny

    Dodatkowo:
    Śliwki do dekoracji
    polewa z gorzkiej czekolady
    kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik na cynamonowym spodzie z pianką ze śliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1wnil7s 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki ciasta zagnieść wylepić dno natłuszczonej okrągłej foremki.
  • image-16qj8fr 2. Masa serowa:
    Mielony twaróg przekładamy do miski, wbijamy jajka dodajemy cukier oraz budyń rozpuszczony w mleku, masło i mikserem miksujemy krótko tylko do jednolitego połączenia się składników.
  • image-1j6ybs8 3. Wylewamy masę na kruchy spód.Pieczemy 20 minut w temp 180*c, po czym temp zmniejszamy do 160*c i pieczemy kolejne 20 minut,wierzch sernika ma pozostać biały, studzimy przy otwartych drzwiczkach, aż będzie całkowicie zimny.
  • image-296twn9 4. Śliwki myjemy wydrążamy z pestek, zasypujemy cukrem cynamonowym, dodajemy 2 łyżki wody i dusimy na ogniu aż będą miękkie, następnie miksujemy blenderem na mus. w gorącym musie rozpuszczamy żelatynę tak aby nie było żadnych grudek.Studzimy.
  • image-1laqmp5 5. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę pod koniec wsypując cukier puder, łyżka po łyżce, następnie wlać wystudzony płynny mus śliwkowy z żelatyną i wymieszać.
    Tężejącą piankę wylać na zimny sernik, udekorować wg uznania, wstawić do lodówki w celu całkowitego stężenia.

Porady

Poza sezonem do pianki można użyć mrożonych śliwek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować