Sernik na cieście kruchym z brzoskwiniami i pianką

4.5 (155 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Prezentuje się pięknie i dobrze smakuje.Polecam wielbicielom serników z owocami. Przepis dostałam od koleżanki.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 kostka margaryny
    5 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru pudru

    Masa Serowa:
    7 jajek
    1 kg sera wiejskiego (może być z wiaderka)
    budyń waniliowy
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki mleka

    Beza:
    5 białek
    2 kisiele morelowe
    1 szklanka cukru

    Dodatkowo:
    masło do formy
    1 puszka brzoskwiń (mogą być świeże)


Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Sernik na cieście kruchym z brzoskwiniami i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Składniki zagniatamy i dzielimy na pół. Jedną część wkładamy na 40 minut do lodówki, drugą wylepiamy spód posmarowanej masłem formy (25*37) Pieczemy 10 minut w 180 stopniach.

    Masa Serowa: Ser mielimy dodajemy żółtka, cukier, budyń i mleko.Miksujemy ale nie za długo. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Masę wykładamy na wystudzone ciasto. Pieczemy ok.30 minut w 160 stopniach.

    Beza: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a na końcu kisiele. Miksujemy.

    Brzoskwinie odsączamy z soku i kroimy na kawałki lub paseczki rozkładamy na masie serowej, przykrywamy ubitą pianą. Na wierzch ścieramy resztę ciasta. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy 30 minut w 160 stopniach. Studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kisiel Ser biały Ser z wiaderka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować