Znalazłam ten przepis w zeszycie swojej babci . Ciasto jest pracochłonne, ale polecam go wypróbować.
Składniki:
- na ciemne ciasto:
• 250 g margaryny
• 4 jajka
• 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
• Niepełna szklanka cukru
• 4 łyżki mleka
• 3 łyżki kakao
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- na ciasto kokosowe:
• 150 g kokosu
• 2/3 szklanki cukru
• 4 białka
- na sernik:
• Kg twarogu
• 6 jajek
• 1 i 1/2 szklanki cukru
• 150 g masła
• Sok z cytryny
• 2 budynie śmietankowe w proszku bez cukru
• 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• kilka kropli olejku pomarańczowego
na masę kawową:
• 300 g masła
• 3 jajka
• 3/4 szklanki cukru
• 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zaparzone w niepełnej szklance wody
• 2 łyżki spirytusu
- dodatkowo: polewa czekoladowa i tłuszcz do formy
Sernik na ciemnym cieście z kokosem i masą kawową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto ciemne: margarynę z cukrem mlekiem i kakao zagotować. Po ostudzeniu dodać żółtka, mąkę przesianą proszkiem do pieczenia, a na końcu pianę z białek. Delikatnie wymieszać drewniana łyżką . Wlać do natłuszczonej formy.
Ciasto kokosowe: Białka ubić , pod koniec ubijania dodać cukier, wymieszać z kokosem.
Ciasto kokosowe nałożyć na ciemne ciasto, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 stopni przez 40 minut.
Po ostudzeniu przekroić ciasto na pół.
Sernik: masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać zmielony twaróg, proszek do pieczenia wymieszany z budyniami, sok z cytryny, olejek pomarańczowy i pianę z białek. Delikatnie wymieszać drewniana łyżką i wlać do natłuszczonej blaszki.
Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni około pół godziny.
Masa kawowa: białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Ubijać na parze. Kawę zaparzyć i razem ze spirytusem wlać do masy. Masło urzec i , dodawać do niego po łyżce masy kawowej.
Jeden płat ciasta ciemnego przesmarować połową masy kawowej, na to nałożyć sernik, resztę masy kawowej i przykryć pozostałym ciemnym ciastem.
Polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować.
Schłodzić w lodówce.
Komentarze