Sernik, który na stałe zagości w naszym domu. Jest kremowy,wilgotny,gładki, lekko wyczuwalna nuta cytryny. Goście byli zachwyceni! Łatwy do wykonania. Gorąco polecam
4 godz.
Składniki:
SPÓD:
70 g masła ( roztopionego)
140 g herbatników kakaowych
MASA SEROWA:
900 g twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
250 g drobnego cukru do wypieków
3 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
skórka otarta z jednej cytryny
3 duże jajka
1 żółtko
200 ml kwaśnej śmietany 18%
POLEWA ŚMIETANOWA:
220 g kwaśnej śmietany 18%
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka drobnego cukru
Sernik nowojorski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić, dodać zmielone ciastka i wymieszać. Ciastka wyłożyć na tortownicę o średnicy 23 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce ok. 30 min.
Wszystkie składniki na masę serową zmiksować aż będzie masa gładka - tylko nie miksujemy zbyt długo. Masę wylać na schłodzony spód ciasteczkowy. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Piec w temperaturze 180 st C przez 10 min następnie przez kolejne 30 min piec 110 st. C Sernik po upieczeniu wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Następnie wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie. Potem smarujemy wierzch polewą z kwaśnej śmietany ( wszystkie składniki polewy mieszamy). Sernik wkładamy na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc.
Komentarze