Pyszny miętowy sernik z granatem na zimno, orzeźwiający w smaku podany z owocowym sosem stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia.Choć nie jestem do końca z niego zadowolona bo dałam za mało żelatyny i źle się kroił, smakował świetnie!
2 godz.
Składniki:
Spód:
20 dag herbatników kakaowych
3 łyżki musli
10 dag masła
Masa serowa:
40 dag twarogu trzykrotnie mielonego
15 dag cukru pudru
150 ml śmietanki kremowej 30%
3 łyżki żelatyny spożywczej
15 ml likieru miętowego
2 limonki
odrobina zielonego barwnika w żelu
Dodatkowo:
1 granat
Sos owocowy:
15 dag malin
10 dag jagód lub jeżyn
1 łyżka cukru
100 ml wody
Sernik miętowy na zimno z granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki mielimy w malakserze łączymy z musli, wlewamy roztopione w mikrofalówce masło, mieszamy,foremkę o wym 27/14 cm wykładamy folią spożywczą,rozprowadzamy masę ciasteczkową, dociskamy łyżką, chłodzimy w lodówce.
2.Masa:
Ser miksujemy z cukrem pudrem oraz ubitą wcześniej na sztywno śmietanką.
Z limonki wyciskamy sok, podgrzewamy w rondelku i wsypujemy żelatynę mieszamy do momentu rozpuszczenia.Wlewamy do masy serowej, dodajemy likier miętowy oraz odrobinę zielonego barwnika, miksujemy na gładką masę, dodajemy obranego granata-połowę mieszamy wylewamy na ciasteczkowy spód.
3.Resztą owocu posypujemy wierzch sernika. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
4.Sos:
Jeżyny lub jagody i maliny podlewamy wodą dodajemy cukier i gotujemy około 10 minut, po tym czasie sos przecieramy przez sito.
Przed podaniem polewamy sosem stężony sernik.
Życzę smacznego!
Komentarze