Sernik marmurkowy z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, margarynę. Całość posiekać nożem, aby składniki się wymieszały.Dodać żółtka i śmietanę. Szybko wyrobić ciasto.
2.Masa serowa: żółtka oddzielić od białek. Do mielonego twarogu dodać żółtka, wsypać cukier i cukier waniliowy oraz budyń.
3.Wszystkie składniki lekko wymieszać a następnie zmiksować na idealnie gładką masę.W jednej misce ubić białka na sztywną pianę, w drugiej ubić na sztywno kremówkę.
4.Do masy serowej dodać ubitą kremówkę, wymieszać.Następnie dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Przygotowaną masę podzielić na dwie równej wielkości części.
5.Do jednej części masy przesiać kakao i delikatnie wymieszać. Spód i boki tortownicy wylepić ciastem. Na ciasto wyłożyć na przemian masy: jasną i z dodatkiem kakao.
6.Masę w tortownicy ( śr.26cm) lekko zamieszać, aby powstał wzorek. Piec 90 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. Wystudzić w piekarniku, wyjąć, polać roztopioną czekoladą i posypać płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Porady
Przed udekorowaniem polewą ciasto musi całkowicie ostygnąć.
Komentarze