Sernik mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.waróg mielimy - ja zawsze mielę raz , a tego trzykrotnie mielonego nie kupuję bo sernik wychodzi inny w smaku. Żółtka ubijamy z cukrem i ciepłym masłem na delikatną masę. Następnie dodajemy stopniowo twaróg i mieszamy. Kiedy cały twaróg będzie wymieszany, dodajemy budyń i ekstrakt waniliowy a na koniec delikatnie ubitą pianę z białek .Szykujemy dużą prostokątną blachę . Wyściełamy ją papierem do pieczenia i wylewamy masę serową . Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180C na mniej więcej godzinkę. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy jeszcze na co najmniej 20 minut przy zamkniętych drzwiczkach. Pamiętajcie też żeby starać się nie otwierać drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia - bo ciasto opadnie :)
Komentarze