Sernik owocowy

5 (159 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne i pracowite ciasto, jednak warte każdego kęsa :D. Uwielbiam takie składańce zwłaszcza z wkładką serową. Zaskoczycie tym ciastem każdego więc polecam ;).

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt jasny i ciemny wykonany z 3 jajek w przypadku kakaowego zamieniamy łyżkę mąki pszennej na łyżkę kakao.
    6 jaj
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki maki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 i 1/2 szklanki cukru kryształu
    1 łyżka octu
    Wkładka serowa:

    60 dag zmielonego sera
    30 dag cukru pudru
    1 budyń śmietankowy bez cukru
    6 jaj
    15 dag margaryny

    Masa budyniowa:

    1/2 l mleka
    2 budynie waniliowe
    1 cukier waniliowy
    4 łyżki cukru kryształu
    25 dag masła

    Masa owocowa:

    1 kg truskawek
    2-3 łyżki cukru kryształu
    3 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubijamy pianę z białek, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca.
    Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia ( głęboka miseczka bo żółtka rosną )
    Do ubitej piany dodajemy żółtka, następnie przesianą mąkę i delikatnie łączymy.
    Wylewamy na formę i tu bardzo ważne papier do pieczenia kładziemy tylko na dno formy, nie musimy smarować tłuszczem i nie wolno smarować boków formy.
    Pieczemy ok. 30 - 40 minut do tzw. suchego patyczka w 170 C.
    Po upieczeniu upuszczamy w formie ok. 30 - 40 cm na blat i wstawiamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
  • 2. Wkładka serowa:

    Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, ser, suchy budyń i na końcu ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszamy. Pieczemy w 180 C około 35 - 40 minut.
  • 3. Masa budyniowa:
    Z mleka, cukru kryształu i waniliowego oraz budyniu gotujemy budyń. Masło ucieramy i dodajemy wystudzony budyń.
  • 4. Masa owocowa:
    Truskawki rozmrażamy , świeże kroimy na cząstki, wkładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu i wsypujemy cukier. Na koniec wsypujemy suchą galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.
  • 5. Przełożenie:
    Biszkopt ciemny - 1/2 masy- wkładka serowa - reszta masy - tężejące truskawki- jasny biszkopt - polewa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować