Pyszne i pracowite ciasto, jednak warte każdego kęsa :D. Uwielbiam takie składańce zwłaszcza z wkładką serową. Zaskoczycie tym ciastem każdego więc polecam ;).
2 godz.
Składniki:
Biszkopt jasny i ciemny wykonany z 3 jajek w przypadku kakaowego zamieniamy łyżkę mąki pszennej na łyżkę kakao.
6 jaj
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 szklanki cukru kryształu
1 łyżka octu
Wkładka serowa:
60 dag zmielonego sera
30 dag cukru pudru
1 budyń śmietankowy bez cukru
6 jaj
15 dag margaryny
Masa budyniowa:
1/2 l mleka
2 budynie waniliowe
1 cukier waniliowy
4 łyżki cukru kryształu
25 dag masła
Masa owocowa:
1 kg truskawek
2-3 łyżki cukru kryształu
3 galaretki truskawkowe
Sernik owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubijamy pianę z białek, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca.
Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia ( głęboka miseczka bo żółtka rosną )
Do ubitej piany dodajemy żółtka, następnie przesianą mąkę i delikatnie łączymy.
Wylewamy na formę i tu bardzo ważne papier do pieczenia kładziemy tylko na dno formy, nie musimy smarować tłuszczem i nie wolno smarować boków formy.
Pieczemy ok. 30 - 40 minut do tzw. suchego patyczka w 170 C.
Po upieczeniu upuszczamy w formie ok. 30 - 40 cm na blat i wstawiamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
2.Wkładka serowa:
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, ser, suchy budyń i na końcu ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszamy. Pieczemy w 180 C około 35 - 40 minut.
3.Masa budyniowa:
Z mleka, cukru kryształu i waniliowego oraz budyniu gotujemy budyń. Masło ucieramy i dodajemy wystudzony budyń.
4.Masa owocowa:
Truskawki rozmrażamy , świeże kroimy na cząstki, wkładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu i wsypujemy cukier. Na koniec wsypujemy suchą galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Komentarze