Sernik jagodowa pokusa z jagodami i biszkoptem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubijać aż się rozpuści.Zmniejszyć obroty miksera do minimum,dodać po jednym żółtka,a następnie wodę, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem.
Przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i upiec biszkopt.Temperatura 175 *C, czas pieczenia ok. 15 minut.
Z ostudzonego biszkoptu zdjąć skórkę.
Tortownicę wyłożyć folią spożywczą, włożyć biszkopt i wstawić do lodówki.
2.Galaretkę rozpuścić w 150 ml wrzątku, ostudzić, powinna być zimna,ale płynna..
Jagody przebrać, umyć, zmiksować z cukrem.
Galaretkę przelać do miski miksera i spienić na najwyższych obrotach, dolać jagody i po łyżce jogurt.
Masę jagodową wylać na zimny biszkopt, wstawić do lodówki do stężenia.
3.Żelatynę rozpuścić w 100 ml wody, ostudzić.
Mleko zmiksować ze śnieżką na puch, dodawać po łyżce serek, a na końcu wlać cienkim strumieniem żelatynę.
Masę serową wylać na zastygnięte jagody, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki do stężenia.
Podawać posypane świeżymi jagodami.
Porady
Serek z którego powstał sernik był już słodzony , dlatego nie dodawałam cukru.
Komentarze