Sernik jagodowo-malinowy z musem jagodowym

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Tym razem upiekłam sernik na wzór znanego ciasta Zebra.... Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Sernik wraz z musem rozpływa się w ustach a smaki malinowo-jagodowy przeplatają się wzajemnie dając rozkosz podniebieniu....wszystko podkreśla wyrazisty smak sosu jagodowego....

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 26 cm
    Masa serowa:
    - 1kg sera białego (u mnie z wiaderka)
    - 4 jajka
    - szklanka cukru pudru
    - 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej
    - 50ml jagód ze słoika lub mrożonych
    - 50ml malin ze słoika lub mrożonych

    Spód:
    - 210g ciastek owsianych
    - 2 duże łyżki oleju kokosowego (może być roztopione masło)

    Mus jagodowy :
    - 250ml śmietanki 30%
    - galaretka jagodowa
    - 100ml soku z jagód

    Sos jagodowy:
    - 2 duże łyżki jagód ze słoika lub mrożonych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Mus Mus owocowy Musy

Sernik jagodowo-malinowy z musem jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób wykonania:
    Ciastka rozdrabniamy w blenderze, dodajemy olej kokosowy w płynnej konsystencji, mieszamy, wykładamy całość na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i szczelnie owiniętą folią aluminiową, wstawiamy do lodówki.
    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, na środkowy poziom dajemy blachę wypełnioną do połowy wodą.
    Jagody i maliny przecieramy przez sitko, ser, jajka, cukier mieszamy, dodajemy mąkę, mieszamy, dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy jagody a do drugiej maliny, mieszamy.
    Wylewamy na spód z ciastek w sposób pokazany na poniższych zdjęciach, kolejno ser jagodowy, ser malinowy itd. Wkładamy do piekarnika na blaszkę z wodą, zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 90 minut, po tym czasie wyciągamy sernik z wody i studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
    Wystudzony wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Sok z jagód doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy galaretkę, mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia, śmietankę ubijamy na sztywno, mieszając dolewamy zimną ale płynną galaretkę, gotowym musem ozdabiamy wierzch sernika wg uznania.
    Jagody o odrobiną soku gotujemy aby lekko zagęścić i odstawiamy do ostygnięcia, polewamy sosem przed podaniem.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Maliny Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować