Wersja „oszukanego” sernika na zimno z jogurtu greckiego i galaretki. Spód stanowi kukurydziane ciasto z jabłkami. Niebanalnym wykończeniem sernika są ciasteczka kukurydziane. Ciasto zaskakuje formą i znakomitym smakiem.
Składniki:
Ciastka:
3 szklanki płatków kukurydzianych
1 szklanka drobnej kaszy kukurydzianej (nie błyskawicznej)
1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku karmelowym (na ½ L mleka)
1/3 szklanki cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto:
1 i 1/3 szklanki drobnej kaszy kukurydzianej (nie błyskawicznej)
3 opakowania budyniu bez cukru o smaku karmelowym (na ½ L mleka każde)
½ szklanki cukru
1 szklanka oleju
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 większe jabłka (łącznie ok. 500g)
Masa:
3 opakowania jogurtu naturalnego typu greckiego 10% (3 x 400g)
200 g masła
4 jajka
3 opakowania galaretki o smaku brzoskwiniowym (na ½ L wody każde)
Sernik jogurtowy na cieście kukurydzianym z jabłkami, z kukurydzianym ciastkiem na wierzchu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciastka – wszystkie składniki wymieszać, następnie uformować 20 kulek i ułożyć je w formie (29 x 39) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 30 – 35 min (180 st. C). Ciastka wystudzić.
2.Przygotować ciasto z jabłkami – jajka utrzeć z cukrem do białości. Nadal ucierając, dodać kolejno – olej, wszystkie opakowania proszku budyniowego, proszek do pieczenia. Na końcu wsypać kaszę i wymieszać. Ciasto przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia. Pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokroić na cząstki i wyłożyć na ciasto.
3.Całość piec 60 min (180 st. C). Gotowy placek wystudzić.
4.Na masę w garnku rozpuścić masło, dodać wszystkie opakowania jogurtu oraz wbić jajka. Mieszając, doprowadzić do zagotowania, a następnie podgrzewać 5 min, nadal mieszając.
5.Do gorącej masy wsypać wszystkie opakowania galaretki i dokładnie wymieszać - proszek musi wyraźnie się rozpuścić.
6.Gdy masa zacznie lekko tężeć, wyłożyć ją na ciasto z jabłkami.
7.Wierzch równomiernie obłożyć ciastkami kukurydzianymi (w kombinacji 4 ciastka wzdłuż krótszego boku formy, 5 ciastek przy dłuższej krawędzi). Całość włożyć do lodówki, by całkowicie się zestaliła.
Komentarze