Sernik idealny

4.51 (198 ocen)

  • Średni

Ten sernik moim zdaniem to ideał. Wilgotny, puszysty, aksamitny. Jego sekret tkwi nie tylko w przepisie, ale też w sposbie jego pieczenia.

  • Średni

Składniki:

  • - ser biały półtłusty - masa (Ja używam takiego serka w kostkach po 200g): 1 kilogram
    - cukier - masa: 1 szklanka
    - żółtka - masa: 4 sztuki
    - białka - masa: 4 sztuki
    - śmietana kremówka 30% - masa: 200 mililitrów
    - sól - masa: 1 szczypta
    - nasionka z laski wanili - masa: 1 szczypta
    - herbatniki lub ciastka zbożowe (pokruszone) - ciasto: 400 mililitrów
    - masło roztopione - ciasto: 50 gramów
    - mleko - ciasto: 2 łyżki
    - cukier - ciasto: 4 łyżki
    - kakao - ciasto (można zastąpic suchym budyniem waniliowym będzie jasny spód): 4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.51 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik idealny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta razem wymieszac. Ciastem wyłożyc spód tortownicy ( 22 cm ) mocno ubic.
  • 2. Białka ubic na sztywną pianę. Pozostałe składniki masy wymieszac, na końcu dodac ubite białka i delikatnie wymieszac. Wylac do tortownicy.
  • 3. Piec : 50 minut w temp. 180 stopni, potem stopniowo zmniejszamy temperaturę 150 stopni - 20 min, 120 stopni - 10 min, 100 stopni - 10 min, 50 stopni 10 min, następnie pozostawiamy ciasto w wyłączonym piekarniku jeszcze 20 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować