Sernik instruktora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasta: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Wyłożyć spód blachy o wym. 22x36
Wykonanie ciasta orzechowego: Białka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, tartą bułkę i orzechy. Delikatnie wymieszać i wyłożyć kupkami na ciasto kruche.
Wykonanie masy serowej: Całe jaja, żółtka, cukier kryształ i cukier waniliowy utrzeć, dodając stopniowo ser, budynie, olej i mleko. Masę serową wylewać powoli na ciasto orzechowe. Piec ok. godzinę w temp.180 s C.
Wykonanie masy budyniowej: Połowę mleka, cukier wanilinowy, żółtka i mąki wymieszać, resztę mleka zagotować z cukrem i ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć, dodać przestudzony budyń i kawałki czekolady, wymieszać. Masę wyłożyć na upieczony i zimny sernik. Wierzch posypać kakao. Smacznego:)
Komentarze