masa serowo-krówkowa:
-1 kg. sera twarogowego imperialu
-5 żółtek
-1/2 szklanki cukru pudru-tutaj trzcinowego
-2 budynie krówkowe, lub toffi
-300 g. masy krówkowej-tutaj kakaowej
Sernik krówkowy z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:Zmiksować margarynę z cukrem, dodając po jajku. Przesiać mąkę z proszkiem. Wymieszać mikserem na najniższych obrotach, dolewając maślankę. Podzielić na 1/3 i 2/3. Większą część rozsmarować na blaszkę ,30x40.(zamkniętej ze wszystkich stron i z papierem.) Mniejszą schłodzić.
Gruszki obrać, pokroić na części i ułożyć na cieście.
2.masa: Żółtka zmiksować z cukrem, potem serem. Przesiać budynie, wymieszać a na koniec dodać masę krówkową i zmiksować.Rozsmarować na gruszkach.
3.beza:Białka ubić z solą, potem cukrem. Przesiać budyń i wkręcić na niskich obrotach miksera.
Poukładać kupkami na masie serowej.
4.Resztę schłodzonego ciasta,rozsypać po bezie.
5.Piec w 175 * ok. 80 min. Około połowy pieczenia, przykryć sernik, papierem do pieczenia.
Po przestygnięciu, posypać cukrem pudrem.
6.moje wypieki;
nowe wykonanie mojego starego przepisu:
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ciasto-jogurtowe-z-masa-jogurtowa-2
oraz ten sernik.
Porady
Kroić dopiero jak zastygnie. Gruszki twarde, można wcześniej podgotować.
Komentarze