Sernik krówkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać przez sito,dodać posiekane masło,sól,cukier,proszek do pieczenia oraz żółtko,ze składników zagnieść szybko ciasto,wstawic do lodówki na 30 minut.
2.Spód tortownicy o wymiarach 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia,a następnie ciastem,nakłuć widelcem i podpiec w temperaturze 200 stopni C przez 15 minut,wyjąć z piekarnika i zostaw do ostygnięcia.
3.Krówki włożyć do garnka z grubym dnem i rozpuścić na wolnym ogniu cały czas mieszając,odstawić do ostygnięcia.
4.Masło utrzeć na puszystą masę dodać rozpuszczone krówki i zmiksować do połączenia składników,dodać jajka i ponownie zmiksować,następnie cały czas miksując dodawać partiami ser i mąkę ziemniaczaną,gotową masę przełożyć na podpieczony spód,wyrównać(boki tortownicy posmarować tłuszczem).
Piec w temperaturze 160-170 stopni C przez 70-80 minut,po upieczeniu całkowicie wystudzić.
5.Masę krówkową rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej,gorącą polać wystudzony sernik,posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Komentarze