Ser:
1 kg sera mielonego (użyłam z wiaderka)
]2 budynie śmietankowe
1 cukier waniliowy
3/4 kostki masła lub margaryny
gotowa masa krówkowa (400 g )
5 jajek
cukier do smaku (ja nie dawałam wcale, bo masa krówkowa sama w sobie jest mega słodka, ale co kto woli :-))
Sernik krówkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Odłożyć 1/3 części do zamrażalki. Pozostałym wyłożyć blaszkę (25/35 cm.) i zapiec 15 - 20 min. w temp. 180*C.
2.Ser:
Masło utrzeć z cukrem waniliowym, dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać ser, masę krówkową, a na końcu ubitą na sztywno pianę z białek.
3.Piana:
Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Dodać budyń (proszek) i delikatnie wymieszać.
4.Polewa krówkowa:
Wszystko rozpuścić i lekko wystudzić.
5.Przełożenie:
Na podpieczone ciasto wyłożyć ser, na który kupkami kłaść pianę. Na pianę zetrzeć na tarce o dużych oczach zamrożone ciasto. Piec ok. 1 godz. w temp. 180*C. Wystudzić. Wyjąć z patelki. Polać polewą (tworząc zygzaki).
Komentarze