Sernik Krówka

4.5 (166 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Doskonały deser dla fanów krówek :) Niebo w gębie! Polecam :)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm)

    Spód:
    100 g słonych krakersów
    50 g masła
    1 łyżka masła orzechowego (25 g)

    Masa serowa:
    1/2 szkl mleka
    100 g krówek mlecznych
    50 g masła
    400 g zmielonego twarogu
    3 jajka rozmiar L
    50 g cukru
    100 g jogurtu naturalnego
    2 łyżki kaszy manny

    Dodatkowo:
    150 g masy krówkowej
    40 g fistaszków
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Krówki Jajko Sosy

Sernik krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: Krakersy drobno pokruszyć przy pomocy wałka. Masło wraz z masłem orzechowym stopić w garnuszku, a następnie wlać do krakersów, całość wymieszać łyżką. Powinna powstać masa o konsystencji mokrego piasku. Przełożyć ją do tortownicy o średnicy 22 cm (lub troszkę mniejszej- wtedy sernik będzie wyższy) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Masę dobrze poprzyciskać wilgotną dłonią. Spód sernika schłodzić w zamrażalniku przez 20 minut.
  • 2. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Krówki pokruszyć (moje były bardzo twarde, więc pomogłam sobie tłuczkiem do kotletów), zalać mlekiem w garnuszku i podgrzewać, aż cukierki się rozpuszczą. Następnie krówkowe mleczko przelać przez sitko, by pozbyć się ewentualnych resztek cukierków. Dodać pokrojone w drobną kostkę masełko, wymieszać, aż się rozpuści. Mleczko odstawić na bok do wystudzenia.
  • 3. Zmielony twaróg krótko zmiksować z cukrem, jajkami, jogurtem, kaszą manną oraz wystudzonym krówkowym mleczkiem. Nie miksować zbyt długo- tylko do połączenia składników. Masę serową przelać na schłodzony spód z krakerów.

    Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 160 st.C przez około 50 minut (polecam piec w kąpieli wodnej). Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik w zamknięciu jeszcze na 10 minut. Następnie wyjąć i ostudzić.

    Ostudzony sernik ostrym nożem oddzielić od rantów tortownicy, wysmarować z góry masą krówkową (najlepiej jest ją podgrzać, by lepiej się rozsmarowywała) oraz posypać fistaszkami i szczyptą soli. Sernik schłodzić w lodówce najlepiej całą noc. Smacznego!

Porady

Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować