Sernik królewski z wiśniami

4.49 (156 ocen)

Kolejne ciasto z wiśniami, które króluje u mnie w domu.

Składniki:

  • blaszka 23x28

    Ciasto:
    250 g mąki pszennej
    100 g margaryny
    100 g cukru pudru
    1 jajko
    2 łyżki gęstej śmietany np 18%
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka)
    125 g margaryny
    5 jajek
    1 1/3 szklanki cukru
    50 ml mleka
    1 cukier waniliowy
    1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego (proszek)
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    300-400 g wiśni mrożonych
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik królewski z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik królewski z wiśniami 1. Składniki na ciasto zagnieść, podzielić na dwie części (najlepiej 4 wałeczki) i schować do zamrażarki na ok 1 godzinę.
  • Sernik królewski z wiśniami 2. Margarynę rozpuścić i wystudzić. Z jajek oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Zmiksować jajka z cukrem, dodać ser, margarynę, budyń, mąkę ziemniaczaną, mleko i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać. Dodać ubitą pianę z białek. Drewnianą łyżką delikatnie przemieszać.
  • Sernik królewski z wiśniami 3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na tartce o grubych oczkach zetrzeć połowę ciasta (2 wałeczki)
  • Sernik królewski z wiśniami 4. Na stratą warstwę ciasta wyłożyć masę serową, wygładzić. Na wierzch ułożyć odsączone wiśnie i lekko docisnąć.
  • Sernik królewski z wiśniami 5. Na wiśnie zetrzeć drugą połowę ciasta (2 wałeczki). Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (bez termoobiegu) przez 60-70 min. Studzić w uchylonym piekarniku. Po całkowitym ostygnięciu, wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować