Sernik bardzo łatwy w przygotowaniu , bardzo smaczny , kakaowe kruche ciasto idealnie komponuje się z masą serową , do której dodałam dużo skórki pomarańczowej . Polecam !
Sernik królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy na 2 części i zawijamy w folię. Wkładamy ciasto do zamrażarki na 20-25 minut.
Żółtka, cukier i masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy ser i budyń, nie przerywając miksowania. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową .
2.Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną cześć ciasta wałkujemy i wykładamy dno blaszki. Na ciasto wlewamy masę serową. Górę ciasta posyp okruszkami z drugiej części ciasta - można zetrzeć na tarce na drobnych oczkach . Pieczemy sernik w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 1 godzinę . Ciasto studzimy przy uchylonym piekarniku.
Komentarze