Sernik królewski

0 (0 ocen)

Sernik bardzo łatwy w przygotowaniu , bardzo smaczny , kakaowe kruche ciasto idealnie komponuje się z masą serową , do której dodałam dużo skórki pomarańczowej . Polecam !

Składniki:

  • Ciasto :

    3 szklanki mąki

    4 żółtka

    200g masła

    pół szklanki cukru

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    3 łyżki kakao

    2 łyżki śmietanki



    Masa serowa :

    1 kg twarogu na sernik

    200g miękkiego masła

    4 jajka

    1 opakowanie budyniu śmietankowego

    1 szklanka cukru

    pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy na 2 części i zawijamy w folię. Wkładamy ciasto do zamrażarki na 20-25 minut.

    Żółtka, cukier i masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy ser i budyń, nie przerywając miksowania. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową .
  • 2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną cześć ciasta wałkujemy i wykładamy dno blaszki. Na ciasto wlewamy masę serową. Górę ciasta posyp okruszkami z drugiej części ciasta - można zetrzeć na tarce na drobnych oczkach . Pieczemy sernik w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 1 godzinę . Ciasto studzimy przy uchylonym piekarniku.

    Przechowujemy najlepiej w lodówce .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować