Sernik krakowski

4.5 (163 ocen)

Pyszny kremowy ser , naładowany słodkimi bakaliami , spód i wierzchnia krateczka wykonana z kruchego ciasta , całość oblana gęstym lukrem . Polska klasyka . Zapraszam na Sernik krakowski :)

Składniki:

  • Na kruche ciasto:

    250 g mąki pszennej

    100 g cukru pudru

    125 g masła

    8 g cukru waniliowego

    1 jajko



    Na masę serową:

    1 kg twarogu (półtłusty, tłusty)

    8 jajek

    100 g miękkiego masła

    250 g cukru

    3 łyżki cukru waniliowego

    3 łyżki mąki ziemniaczanej

    garść rodzynek

    łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

    ulubiony aromat

    żółtko do posmarowania pasków, roztrzepane (uwaga: nie wyrzucać białka, będzie potrzebne do lukru!)



    Lukier :

    sok z 1 cytryny

    150 g cukru pudru

    1 białko
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik krakowski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.

    Składniki na kruche ciasto łączymy razem, szybko zagniatamy ciasto, wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę . Z ciasta odkrawamy 1/3 i odkładamy z powrotem do lodówki. Pozostałe ciasto wałkujemy na bardzo cienki placek i wykładamy nim dno formy o wymiarach 35 x 25 cm, nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w temperaturze 170°C przez 15 minut.

    Twaróg mielimy dwukrotnie . Masło , 200 g cukru i cukier waniliowy ucieramy w osobnym naczyniu na krem. Ucierając, dodajemy po 1 żółtku i części twarogu. Ucieramy , aż składniki się połączą i masa będzie puszysta. Białka ubijamy na sztywno , pod koniec ubijania dodajemy pozostałe 50 g cukru. Pianę mieszamy z masą serową oraz z mąką ziemniaczaną, rodzynkami i skórkami pomarańczowymi . Można dodać ulubiony aromat.
  • 2. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika. Wylewamy na niego masę serową. Ciasto pozostałe w lodówce cienko wałkujemy i radełkiem wykrawamy paski o szerokości 1 cm. Z pasków układamy na serniku kratkę, którą smarujemy żółtkiem.

    Pieczemy około 50 - 60 minut w temperaturze 170°C.

    Upieczony i wystudzony sernik smarujemy lukrem : wyciskamy sok z cytryny, dodajemy cukier puder i białko, ucieramy. Jeśli będziemy uważać, że jest zbyt rzadki, gęstość możemy regulować cukrem pudrem (jeśli zbyt gęsty - możemy dodać gorącej wody).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować