Sernik krakowski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
Składniki na kruche ciasto łączymy razem, szybko zagniatamy ciasto, wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę . Z ciasta odkrawamy 1/3 i odkładamy z powrotem do lodówki. Pozostałe ciasto wałkujemy na bardzo cienki placek i wykładamy nim dno formy o wymiarach 35 x 25 cm, nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w temperaturze 170°C przez 15 minut.
Twaróg mielimy dwukrotnie . Masło , 200 g cukru i cukier waniliowy ucieramy w osobnym naczyniu na krem. Ucierając, dodajemy po 1 żółtku i części twarogu. Ucieramy , aż składniki się połączą i masa będzie puszysta. Białka ubijamy na sztywno , pod koniec ubijania dodajemy pozostałe 50 g cukru. Pianę mieszamy z masą serową oraz z mąką ziemniaczaną, rodzynkami i skórkami pomarańczowymi . Można dodać ulubiony aromat.
2.Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika. Wylewamy na niego masę serową. Ciasto pozostałe w lodówce cienko wałkujemy i radełkiem wykrawamy paski o szerokości 1 cm. Z pasków układamy na serniku kratkę, którą smarujemy żółtkiem.
Pieczemy około 50 - 60 minut w temperaturze 170°C.
Upieczony i wystudzony sernik smarujemy lukrem : wyciskamy sok z cytryny, dodajemy cukier puder i białko, ucieramy. Jeśli będziemy uważać, że jest zbyt rzadki, gęstość możemy regulować cukrem pudrem (jeśli zbyt gęsty - możemy dodać gorącej wody).
Komentarze