Sernik karmelowy na spodzie brownie

5 (1 ocen)

Obłędnie pyszny sernik , karmel , który uwielbiam doskonale pasuje do smaku sera , a czekolada zawarta w spodzie brownie dopełnia smaku całości . Sernik wykwintny i elegancki , wilgotny , dość zbity ale za razem delikatny , idealny na świąteczne dni .

Składniki:

  • Sos karmelowy (do wcześniejszego przygotowania) :

    1/2 szklanki ciemnego brązowego cukru muscovado (w ostateczności można zastąpić zwykłym brązowym)

    100 ml śmietanki kremówki

    2-3 łyżki wody

    

    Spód brownie:

    220 g gorzkiej czekolady

    200 g masła

    200 g cukru pudru

    3 jajka

    150 g mąki pszennej

    

    Masa serowa:

    1 kg tłustego twarogu, zmielonego trzykrotnie (z gotowych twarogów sernikowych polecam Piątnicy lub Wielunia)

    7 średnich jajek

    150 g cukru pudru

    1 łyżeczka pasty waniliowej (można zastąpić ekstraktem lub ziarenkami z 1 laski wanilii)

    150 ml sosu karmelowego, wcześniej przygotowanego



    Polewa karmelowa:

    1 szklanka brązowego cukru (najlepiej ciemnego muscovado)

    5 łyżek wody

    pół szklanki śmietanki kremówki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik karmelowy na spodzie brownie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos karmelowy do masy serowej :

    Na patelni lekko skarmelizować cukier, dodając 2-3 łyżki wody. Powinien być płynny, ale konsystencja nieco gęstszta niż na początku po wkropleniu odrobiny do lodowatej wody nie powinien całkowicie zastygać, a tylko przybierać postać karmelka czy „ciągutka”. Do skarmelizowanego cukru dodajemy powoli i stopniowo śmietankę, stale i intensywnie mieszając. Mieszamy do połączenia się składników, jeszcze chwilę podgrzewamy. Sos odstawiamy w chłodne miejsce, żeby nieco ostygł.

    Blachę o wymiarach 35/25 cm wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie wykładamy ani nie smarujemy.
  • 2. Brownie:

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy .
    Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku, dokładnie miksując ok. 30-40 sekund przed dodaniem następnego. Dodajemy roztopioną czekoladę, miksujemy . Dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy . Ciasto przelewamy do formy i podpiekamy 15 minut w 180ºC .
  • 3. Masa serowa :

    Do wysokiego naczynia wkładamy zmielony ser i resztę składników masy serowej (łącznie z przygotowanym wcześniej sosem karmelowym), miksujemy na średnich obrotach do wyraźnego połączenia się składników, ale nie za długo, żeby masa zbytnio się nie napowietrzyła. Masę serową przelewamy na podpieczoną wcześniej masę czekoladową.
  • 4. Na dolną półkę piekarnika wstawiamy blachę wypełnioną gorącą wodą (woda będzie parowała w trakcie pieczenia, dzięki czemu sernik nadmiernie nie wysycha i jest równiutki jak stół). Pieczemy około 50-60 minut w temp. 160°C.

    Studzimy w piekarniku , po około 30-60 minutach możemy lekko uchylić piekarnik i dalej studzimy wewnątrz.
  • 5. Przygotowujemy polewę karmelową identycznie jak sos karmelowy, tylko w podanych proporcjach. Polewę odstawiamy w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki lub za okno, żeby zgęstniała. Gotową rozsmarowujemy na wierzchu sernika.

    Wystudzony sernik schładzamy w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc, wyjmujemy z lodówki około 15-20 minut przed podaniem.

Porady

Przepis pochodzi ze strony Słodkich Fantazji .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować