Sernik kakaowo-wiśniowy

0 (0 ocen)

Wyszedł pyszny. Idealny z filiżanką kawy.Ja użyłam wiśni mrożonych. Pamiętajcie jednak, że wcześniej trzeba je rozmrozić na sicie do temp. pokojowej i dokładnie odsączyć z soku.

Składniki:

  • Ciasto kakaowe:
    200g margaryny
    2 szkl mąki pszennej
    3 czubate łyżki kakao
    4 łyżki cukru
    1 jajko
    łyżka śmietany

    Sernik:
    1kg twarogu 3x zmielonego
    500g mleka skondensowanego słodzonego
    4 jajka
    1 budyń waniliowy
    łyżka mąki ziemniaczanej

    500g wiśni (u mnie mrożone)
    2 łyżki kakao

Sernik kakaowo-wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik z wiśniami 1. Ciasto kakaowe: Zimne masło posiekać z mąką, cukrem i kakao, dodać jajko i śmietanę, zagnieść ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce.

    Sernik: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przełożyć je do misy miksera i ucierać do czasu aż się połączą.

    Blaszkę (30x19cm) wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta kakaowego zetrzeć na spód na tarce o dużych oczkach, wyrównać. Wylać połowę masy sernikowej, wyłożyć rozmrożone i odsączone wiśnie, posypać kakao. Wylać resztę sera. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta kakaowego.

    Sernik piec 1 godzinę w 170 stopniach. Ostudzić. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy