Wyszedł pyszny. Idealny z filiżanką kawy.Ja użyłam wiśni mrożonych. Pamiętajcie jednak, że wcześniej trzeba je rozmrozić na sicie do temp. pokojowej i dokładnie odsączyć z soku.
Sernik kakaowo-wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kakaowe: Zimne masło posiekać z mąką, cukrem i kakao, dodać jajko i śmietanę, zagnieść ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce.
Sernik: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przełożyć je do misy miksera i ucierać do czasu aż się połączą.
Blaszkę (30x19cm) wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta kakaowego zetrzeć na spód na tarce o dużych oczkach, wyrównać. Wylać połowę masy sernikowej, wyłożyć rozmrożone i odsączone wiśnie, posypać kakao. Wylać resztę sera. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta kakaowego.
Sernik piec 1 godzinę w 170 stopniach. Ostudzić. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Komentarze