SERNIK KAWOWY Z MISIEM

0 (0 ocen)

Na moim świątecznym stole nie może zabraknąć sernika, tym razem ze specjalną dedykacją dla moich córeczek- z misiem w środku. Zapraszam.

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g ugotowanej ciecierzycy
    1 jajko
    10 g kakao
    15 g ksylitolu
    170 g jogurtu naturalnego
    20 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    10 g otrąb pszennych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    Masa serowa:
    600 g sera białego chudego
    25 g kawy inki o smaku czekoladowym
    50 ml mleka
    50 ml wody
    25 g mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    20 g ksylitolu
    ekstrakt waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Desery Kawy Ciasto

Sernik kawowy z misiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-09vgkpl 1. Ciasto:
    Ciecierzycę namoczyć wieczór wcześniej. Kolejnego dnia ugotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić. Przełożyć do dzbanka blendera, dodać jogurt i dokładnie zmiksować na gładko.
  • image-0hj7hdp 2. Do miski przełożyć mąkę, kakao i otręby oraz proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać. Żółtko oddzielić od białka. Utrzeć żółtko z cukrem brzozowym na jasny krem. Następnie cały czas mieszając dodać w dwóch partiach zmiksowaną ciecierzycę.
  • image-1nbxpjr 3. W kolejnym kroku w dwóch partiach dodać sypkie składniki. Białko ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do małej keksówki ( ja użyłam małej aluminiowej jednorazowej foremki). Piec w 180 st około 30-35 minut, do suchego patyczka.
  • image-0xavhjl 4. Wyjąć z piekarnika i zupełnie ostudzić. Następnie podzielić na kromki o grubości około 1 m. W kawałkach wyciąć foremką kształt misia. Resztę ciasta użyć dowolnie lub zamrozić.
  • 5. Masa serowa:
    Do rondelka wlać mleko, wodę i dodać kawę inkę. Wymieszać i podgrzać do dokładnego połączenia się składników.
  • image-265a8dn 6. Do naczynia o płaskim dnie-najlepiej rondla przełożyć ser biały, ekstrakt waniliowy oraz przygotowany napój kawowy i zmiksować. Następnie dodać cukier brzozowy, jajka i znów zmiksować.
  • image-1asx6ql 7. Na koniec dodać mąkę i całość dokładnie zmiksować, aby masa była gładka i bez grudek. Na dno małej keksówki ( ja ponownie użyłam aluminiowej jednorazowej) wylać około 3-4 łyżki masy serowej. Następnie ułożyć misie jeden za drugim ( bez przerw).
  • 8. Ostrożnie wylać ( najlepiej łyżką) resztę masy serowej. Foremkę wstawić do większej formy wypełnionej wrzątkiem na wysokość 1/3 formy. Piec w 160 st około 60 minut. Wyjąć, ostudzić i wstawić na całą noc do lodówki. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Porady

100 g to 116 kcal kawę inkę można zastąpić kawą rozpuszczalną cukier brzozowy można zastąpić zwykłym cukrem-ilość: w cieście 70 g, w masie serowej 50 g

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa zbożowa Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować