jest powalający! Jest mokry, ciężki i zbity i nie zbyt pracochłonny. Tym razem zamiast mielić ser, zmiksowałam go blenderem ręcznym i efekt jest więcej niż zadowalający. 140 kcal w 100 g
Składniki:
Spód:
100 g daktyli suszonych
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
40 g płatków owsianych
30 g otrębów pszennych
3 łyżki wody
Masa serowa:
670 g sera białego chudego
2 żółtka
150 ml mleka
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
25 g ksylitolu
2 łyżeczki stewii
20 g mąki ziemniaczanej
Pianka budyniowa:
2 białka
20 g ksylitolu
1 budyń wiśniowy
Tortownica 17 cm
Sernik kawowy z budyniową pianką bez tłuszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na około godzinę. Następnie odcedzić i zblendować na gładką masę. W czasie miksowania dodać 3 łyżki wody, aby ułatwić rozdrobnienie owoców. Dodać kawę i znów zmiksować. Przełożyć do miski. Dodać otręby i płatki owsiane i dokładnie wymieszać.
2. Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec około 20 minut. Wyjąć i ostudzić.
3.Gdy to nastąpi każdą kuleczkę przekroić na pół i wyłożyć je na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
4.Masa serowa:
Do rondelka przelać mleko. Dodać kawę i stewię. Zagotować. Zdjąć z ognia i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Ser przełożyć do garnka o płaskim dnie. Zmiksować go. Stopniowo dodawać kawę i dalej blendować. Następnie dodać żółtka, ksylitol oraz mąkę i dokładnie zmiksować. Przełożyć na spód. Piec w 180 stopniach.
5.Pianka budyniowa:
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać ksylitol i ubijać aż piana lekko błyszcząca. Stopniowo dodawać proszek budyniowy i dokończyć miksowanie. Pianę przełożyć do szprycy. Po około 40 minutach pieczeniach wyjąć sernik z piekarnika i szprycą wyłożyć pianę. Piec jeszcze około 20-25 st, ale obniżyć temperaturę do 160 st. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i wstawić na całą noc do lodówki. Smacznego!
Komentarze