SERNIK KAWOWY Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ BEZ TŁUSZCZU

0 (0 ocen)

jest powalający! Jest mokry, ciężki i zbity i nie zbyt pracochłonny. Tym razem zamiast mielić ser, zmiksowałam go blenderem ręcznym i efekt jest więcej niż zadowalający. 140 kcal w 100 g

Składniki:

  • Spód:

    100 g daktyli suszonych
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    40 g płatków owsianych
    30 g otrębów pszennych
    3 łyżki wody

    Masa serowa:

    670 g sera białego chudego
    2 żółtka
    150 ml mleka
    3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    25 g ksylitolu
    2 łyżeczki stewii
    20 g mąki ziemniaczanej

    Pianka budyniowa:

    2 białka
    20 g ksylitolu
    1 budyń wiśniowy
    Tortownica 17 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik kawowy z budyniową pianką bez tłuszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0egncyj 1. Spód:
    Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na około godzinę. Następnie odcedzić i zblendować na gładką masę. W czasie miksowania dodać 3 łyżki wody, aby ułatwić rozdrobnienie owoców. Dodać kawę i znów zmiksować. Przełożyć do miski. Dodać otręby i płatki owsiane i dokładnie wymieszać.
  • image-1hydbsa 2. Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec około 20 minut. Wyjąć i ostudzić.
  • image-0n934r5 3. Gdy to nastąpi każdą kuleczkę przekroić na pół i wyłożyć je na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • image-0qpb8cj 4. Masa serowa:
    Do rondelka przelać mleko. Dodać kawę i stewię. Zagotować. Zdjąć z ognia i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Ser przełożyć do garnka o płaskim dnie. Zmiksować go. Stopniowo dodawać kawę i dalej blendować. Następnie dodać żółtka, ksylitol oraz mąkę i dokładnie zmiksować. Przełożyć na spód. Piec w 180 stopniach.
  • image-0s3bsm1 5. Pianka budyniowa:
    Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać ksylitol i ubijać aż piana lekko błyszcząca. Stopniowo dodawać proszek budyniowy i dokończyć miksowanie. Pianę przełożyć do szprycy. Po około 40 minutach pieczeniach wyjąć sernik z piekarnika i szprycą wyłożyć pianę. Piec jeszcze około 20-25 st, ale obniżyć temperaturę do 160 st. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i wstawić na całą noc do lodówki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować