Sernik korzenny z pomarańczami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

słodki, delikatny i pyszny!

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kubek mąki pszennej
    80 g masła
    1 łyżka lodowatej wody
    3 łyżeczki przyprawa do piernika
    400 g białego sera
    3 średnie jajka
    150 g śmietany kremówki
    3/4 kubka cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka sody
    konfitura mandarynkowa
    1 duża pomarańcza
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik korzenny z pomarańczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną, masło, lodowatą wodę i jedną łyżeczkę przyprawy do piernika miksować razem do momentu powstania jednolitego ciasta (powinno być zbite i nie kleić się do ręki).

    Ciasto przełożyć na dno tortownicy (o średnicy około 21cm), nakłuwać widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 8 minut.

    Ubić śmietanę.

    Białka oddzielić od żółtek, żółtka ubić z cukrem.

    Biały ser zmiksować na gładką masę, powoli dolewając żółtka oraz mąkę ziemniaczaną, 2 łyżeczki przyprawy do piernika i ubitą śmietanę.

    Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę.

    Delikatnie połączyć masę serową z białkami.

    Przelać masę na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 70 minut.

    Na gotowe ciasto na wierzchu rozsmarować konfiturę mandarynkową (może być pomarańczowa).

    Na wierzch poukładać obraną pokrojoną w plasterki pomarańczę. Można udekorować poziomkami, żurawiną, porzeczkami lub innymi malutkimi owocami. Poczekać aż ciasto przestygnie.

    Wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować