Sernik korzenny z pomarańczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę pszenną, masło, lodowatą wodę i jedną łyżeczkę przyprawy do piernika miksować razem do momentu powstania jednolitego ciasta (powinno być zbite i nie kleić się do ręki).
Ciasto przełożyć na dno tortownicy (o średnicy około 21cm), nakłuwać widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 8 minut.
Ubić śmietanę.
Białka oddzielić od żółtek, żółtka ubić z cukrem.
Biały ser zmiksować na gładką masę, powoli dolewając żółtka oraz mąkę ziemniaczaną, 2 łyżeczki przyprawy do piernika i ubitą śmietanę.
Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę.
Delikatnie połączyć masę serową z białkami.
Przelać masę na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 70 minut.
Na gotowe ciasto na wierzchu rozsmarować konfiturę mandarynkową (może być pomarańczowa).
Na wierzch poukładać obraną pokrojoną w plasterki pomarańczę. Można udekorować poziomkami, żurawiną, porzeczkami lub innymi malutkimi owocami. Poczekać aż ciasto przestygnie.
Komentarze