Sernik kokosowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę, o średnicy 26cm, wyłóż papierem do pieczenia. Masło roztop w rondelku lub mikrofali. Na suchej patelni upraż wiórki kokosowe ( 6 łyżek), gdy zaczną robić się złote, zdejmij patelnię z ognia i mieszaj na gorącej patelni, aż wszystkie się zrumienią. Herbatniki włóż do foliowej torebki i rozkrusz wałkiem. Wsyp do tortownicy okruchy, wiórki i wlej przestudzone masło. Całość wymieszaj i ugnieć na dnie. Wstaw do lodówki.
2.Na dno piekarnika wstaw blachę z wodą. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Ser i mleczko kokosowe zmiksuj na wolnych obrotach do połączenia składników. Następnie dodaj cukier i jaja, wymieszaj. Dosyp mąkę, pastę waniliowa i dwie łyżki wiórek kokosowych, wymieszaj mikserem. Wlej masę serową do tortownicy i wstaw do pieca. Po 20 minutach przykręć temperaturę do 160 stopni i piecz jeszcze godzinę. Studź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
3.Galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu. Truskawki umyj i pokrój w plastry. Ułóż owoce na wierzchu sernika i zalej odrobiną galaretki. Wstaw do lodówki, gdy stężeje dolej resztę galaretki. Schłódź w lodówce minimum 4 godziny, a najlepiej przez noc.
Komentarze