Sernik kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta wkładamy do miski i mieszamy łyżką do połączenia składników.
2.Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem tortownicy i dłonią umoczoną w mące wylepiamy dno. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
3.Twaróg mielimy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy po łyżce twarogu, miksujemy na gładką masę. Wsypujemy wiórki, budyń, skórkę i śmietanę. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową
4.Schłodzone ciasto posypujemy mąką ziemniaczaną i rozkładamy osączone z zalewy cząstki mandarynek. Wykładamy masę serową i pieczemy w temperaturze 170*C 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 140*C i pieczemy 50 minut. Studzimy w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach a następnie kilka godzin w lodówce.
5.Składniki lukru dokładnie mieszamy i pędzelkiem smarujemy całe ciasto. Obsypujemy wiórkami kokosowymi.
Komentarze