Sernik kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasteczka zmiel, czekoladę rozpuść razem z masłem w mikrofalówce, dokładnie wymieszaj i dodaj do ciasteczek. Dodaj wiórki kokosowe i dokładnie wszystko razem wymieszaj.
2.Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem i obsyp kaszą manną, albo bułką tartą. Masą z ciasteczek wyłóż dno tortownicy i wstaw całość do lodówki.
3.Do dużej miski wlej śmietanę kremówkę, mleczko kokosowe i dodaj twaróg. Zmiksuj lekko mikserem dodając cukier puder, wanilię oraz pojedynczo jajka. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną.
4.Masę serową wylej do tortownicy. Piecz przez 1,5 godziny 150 stopniach (sernik pieczony w niższej temperaturze ma gładką powierzchnię, jest równy i niepopękany).
5.Po upieczeniu nie wyciągaj sernika z piekarnika, tylko uchyl drzwiczki i pozwól mu tak przestygnąć.
6.Składniki polewy rozpuść razem w mikrofalówce (mi zabrakło mleczka i uzupełniłam go śmietaną kremówką). Odstaw do lekkiego przestygnięcia i zgęstnienia, a następnie nałóż na ciasto. Całość posyp wiórkami kokosowymi.
7.Sernik najlepiej schłodzić przez kilka godzin (a najlepiej przez noc) w lodówce.
8.Przepis (z moimi zmianami) znalazłam na blogu escapadegourmande.blogspot.fr
Komentarze