Sernik kobiety pracującej

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pomysł jest prosty. Ciasto, proste, smaczne, a jednocześnie niecodzienne, świąteczne w wyrazie. I koniecznie żeby do pracy przy jego wykonaniu można było zaangażować innych członków rodziny (dzieci, partnera)

  • 20 min

Składniki:

  • Spód
    1,5 szklanki mąki
    0,5 szklanki cukru pudru
    2 jajka ( jajka podzielić, do ciasta dodajemy tylko żółtka, białka odłożyć będą wykorzystane do masy serowej )
    1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    1 duża łyżka kwaśniej śmietany
    0,5 kostki margaryny
    Masa serowa
    5 jajek
    1 kg sera białego ( gotowy w wiaderku )
    ¼ kostki margaryny
    ¼ kostki masła
    1, 5 paczki budyniu śmietankowego bez cukru
    1 szklanka mleka
    1 szklanka cukru (0,5 szklanki cukru pudru plus 0,5 cukru zwykłego )
    1 cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik kobiety pracującej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto na spód
    Wszystkie składniki szybko zagnieść, najlepiej w niewielkiej misce, odłożyć do lodówki lub do zamrażarki, na kilkanaście minut. W czasie kiedy ciasto chłodzi się w zamrażarce, przygotowujemy masę serową .
    Masa serowa
    Jajka podzielić, żółtka oddzielić od białek. Żółtka ucieramy z cukrem, oraz cukrem waniliowym, mikserem na średnich obrotach, przez około 7 minut na pianę. Dodajemy ser, budyń, stopione masło oraz margarynę, mleko, i nadal ucieramy kilka minut. Margaryna i masło muszą być stopione ale przestudzone, żeby masa się nie podzieliła. Kiedy masa serowa jest gładka, 2 białka które zostały nam z przygotowania ciasta na spód, ubijamy na sztywną pianę z 2 dużymi łyżkami cukru. Ubite białka dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy dużą, drewnianą łyżką. Masa jest gotowa.
    Ciastem wałkujemy na cienki placek, wykładamy prostokątną blaszkę, posmarowaną margaryną i podsypaną bułką tartą. Na ciasto wylewamy masę serowa. Wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika ( 100 ºC) i pieczemy około 40 minut, przez pierwsze 20 minut grzałka góra/dół, kolejne 20 tylko dół. Po około 30 minutach przygotowujemy białka na wierzch. 5 białek pozostałych z masy serowej ubijamy z 3 łyżkami cukru, na sztywną pianę. Delikatnie wyjmujemy blaszkę z piekarnika i nakładamy na wierzch sernika, ubite białka. Powierzchnię białek „rysujemy” w esy- floresy widelcem. Ciasto ponownie wraca do piekarnika, na 5 minut grzałka góra/dół. Na koniec ewentualnie dosłownie na minutę można włączyć termo obieg, ale trzeba pilnować bo pisana z białek jest bardzo delikatna i zamiast się zarumienić, może się nam spalić
    Ciasto gotowe, zostawiamy je w piekarniku na pół godziny przy uchylonych drzwiczkach. Wyjmujemy z piekarnika, lekko odcinamy boki ciasta od boków blaszki i ciasto nadal stygnie. Jest gotowe po 3 h od wyjęcia z piekarnika, ale najlepsze po kilku godzinach od upieczenia. Należy uważać przy krojeniu, piana z białek lubi się rwać, więc kroimy ostrym, cienkim nożem

Porady

Ciasto na spód Uwaga – żeby ciasto szybko się zagniotło wszystkie składniki muszą być ciepłe – wyjęte z lodówki 2-3 godziny wcześniej. Ciasto będzie się kleić do ręki, ale jest to normalne, można lekko podsypać mąką żeby zdjąć resztki ciasta z dłoni.Także przy wałkowaniu ciasto może się lepić, więc trzeba lekko podsypać mąką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować