Sernik gotowany z hibiskusem na amarantusowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Do miski przesypać amarantus, dodać chocośliwkę oraz masło. Dokładnie całość wymieszać aby składniki dobrze się połączyły.
2.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie rozłożyć i dokładnie rozsmarować, wstawić do lodówki.
3.Masa serowa:
Do rondelka wlać mleko, dodać hibiskus i zagotować. Gotować około 2-3 minuty, zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia. Następnie odcedzić.
4.Do garnka przełożyć ser i dokładnie zblendować lub zmielić w maszynce do mięsa. Wstępnie podgrzać i dodać hibiskusowe mleko. Dobrze wymieszać.
5.Wsypać erytrol, dodać żółtka i postawić na ogień. Zagotować. Gotować około 3-4 minuty, zdjąć z ognia i dodać mąkę. Po raz kolejny dobrze wymieszać i ponownie postawić na ogień, gotować stale mieszając do momentu aż masa zgęstnieje. Ostawić na bok i lekko przestudzić.
6.Ostrożnie przelać do tortownicy , wyrównać. Zostawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki.
7.Do szklanki ok 100 ml wrzątku, wsypać hibiskus i zostawić na około 10 minut pod przykryciem. Następnie odcedzić, wlać resztę wody i wymieszać. Dodać cukier i żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia obu składników. Zostawić do ostygnięcia.
Delikatnie przelać na masę serową ( najlepiej przelewać ostrożnie przez siteczko, aby uniknąć wlania do ciasta zaplątanego liście herbaty). Odłożyć do lodówki na całą noc.
Porady
Osoby, które nie muszą liczyć kalorii zamiast erytrolu mogą dodać 1/2 szklanki cukru.
Komentarze