Sernik gotowany z brzoskwiniami, na herbatnikach

4.5 (159 ocen)

  • 50 min

Waniliowy sernik gotowany z brzoskwiniami, herbatnikami i czekoladą

  • 50 min

Składniki:

  • masa serowa:
    1kg sera
    5 żółtek
    3/4 szkl. cukru
    2 łyżki cukru z wanilią
    2 x budyń waniliowy
    1/2 szkl. mleka
    150g masła

    dodatkowo:
    800g brzoskwiń z puszki
    2.5 łyżeczki żelatyny
    250g herbatników
    2 x czekolada mleczna
    50g masła
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik gotowany z brzoskwiniami, na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy ser i miksujemy.
    Masę wlewamy do garnka i podgrzewamy cały czas mieszając.

    Budyń wsypujemy do mleka i mieszamy.

    Gdy masa serowa będzie jednolita, wlewamy budyń - mieszamy aż masa zgęstnieje.
    Odstawiamy do wystygnięcia.

    Brzoskwinie kroimy na kawałki.
    Syrop gotujemy, następnie dodajemy żelatynę, i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
    Odstawiamy do wystygnięcia.

    Blachę wykładamy połową herbatników.
    Wylewamy masę serową, wyrównujemy.
    Posypujemy brzoskwiniami, zalewamy syropem.
    Wstawiamy do lodówki.
    Gdy masa stężeje, przykrywamy resztą herbatników.

    Czekoladę łamiemy na kawałki. Razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
    Jeśli czekolada jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę mleka.

    Roztopioną czekoladą polewamy herbatniki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować