Wspaniały, kremowy sernik z dodatkiem bakalii, zamknięty w korzennym biszkopcie, doskonale się wpisze w bożonarodzeniowe smaki i aromaty. Uświetni również każdą inną uroczystość.
masa serowa:
400 g twarogu sernikowego (z wiaderka)
100 g masła
1/3 szklanki cukru
100 g nutelli
3 jajka
1 op. budyniu śmietankowego
1/4 szklanki mleka
50 g rodzynek
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g płatków migdałów
1/4 szklanki likieru amaretto do namoczenia rodzynek
Sernik gotowany z bakaliami w korzennym biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki zalewamy likierem i odstawiamy do namoczenia na co najmniej 60 minut. Rodzynki odsączamy, a z likieru przygotowujemy poncz, uzupełniając go przegotowaną wodą do objętości 1/2 szklanki.
2.Przygotowujemy biszkopt: białka ubijamy ze szczyptą soli. Do ubitych białek stopniowo wsypujemy cukier, cały czas ubijając, następnie dodajemy żółtka. Wsypujemy przesiane mąki z proszkiem, kakao i przyprawami korzennymi i delikatnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy 25 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
3.Przygotowujemy masę serową: jajka ubijamy z cukrem, dodajemy ser i lekko podgrzaną nutellę oraz budyń rozprowadzony w mleku. Wszystko dokładnie mieszamy. Masło roztapiamy w garnku, zdejmujemy z ognia, wkładamy masę serową i podgrzewamy, cały czas mieszając (najlepiej robić to trzepaczka rózgową, ewentualnie mikserem ręcznym). Zagotowujemy, chwilę gotujemy i zestawiamy z ognia. Dodajemy odsączone rodzynki, pokrojoną skórkę pomarańczową i płatki migdałów.
4.Zimny biszkopt przekrawamy na 2 blaty. Jeden blat układamy na paterze, zapinamy wokół niego obręcz, nasączamy połową ponczu, wykładamy gorącą masę serową, przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia masy serowej, następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
5.Przygotowujemy polewę: masło roztapiamy w rondelku, dodajemy przesiany cukier puder i kakao oraz żelatynę rozpuszczoną w 1 łyżce gorącej wody. Podgrzewamy do połączenia się składników. Polewę rozsmarowujemy na powierzchni ciasta i posypujemy posiekanymi orzechami.
Komentarze