Sernik gotowany na miodowym cieście

4.48 (143 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Placki miodowe przełożone białą i czekoladową masą serową, polane roztopioną czekoladą. Najsmaczniejsze na drugi, trzeci dzień po przygotowaniu, choć zazwyczaj znika szybciej :)

Składniki:

  • ciasto: 3 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    2 jajka
    3 łyżki płynnego miodu
    200g masła
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka cynamonu

    masa serowa: 1 kg trzykrotnie mielonego sera ( u mnie z wiaderka)
    3 jajka
    1 szklanka cukru
    1 budyń waniliowy
    2 łyżki budyniu czekoladowego
    aromat waniliowy

    ponadto: tabliczka mlecznej czekolady
    3 łyżki śmietany
    70g płatków migdałowych



Wystaw ocenę:

4.48 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Desery

Sernik gotowany na miodowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto podziel na trzy części 1. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na trzy równe części. Włożyć na pół godziny do lodówki, po czym upiec trzy placki w formie wyłożonej papierem do pieczenia o rozm 25/30 cm. Piec 15 minut w 180 st.
  • 2. Do garnka wbić jajka,wlać aromat, przełożyć ser i cukier. Wymieszać i zagotować na wolnym ogniu. Następnie odłożyć 1/3 masy serowej i wymieszać z budyniem czekoladowym, a większą część połączyć z budyniem waniliowym. Ponownie zagotować mieszając (masa ma być gęsta).
  • image-0m7ji6k 3. Pierwszy placek miodowy posmarować białą masą serową, przycisnąć drugim plackiem i posmarować masą z budyniem czekoladowym. Położyć trzeci placek i rozsmarować pozostałą masą białą. Czekoladę i śmietanę rozpuścić w kąpieli wodnej i wylać na wierzch ciasta. Udekorować płatkami migdałowymi. Wstawić na trzy godziny do lodówki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować